Dnevne novosti

Sabor nastavlja sjednicu raspravom o izmjenama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita

07.05.2019 07:20 ZAGREB, 6. svibnja 2019. (Hina) - Zastupnici Hrvatskog sabora s radom će nastaviti u utorak raspravom o Vladinom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojim se osigurava pravo na dodatno subvencioniranje kredita za svakog maloljetnog člana kućanstva podnositelja zahtjeva u trenutku zaključenja ugovora o subvencioniranju stambenog kredita, za jednu godinu.

U obrazloženju se navodi kako se predloženim zakonom uređuje dodatno subvencioniranje kredita za jednu godinu po djetetu, članu kućanstva podnositelja zahtjeva, a koje u trenutku zaključenja ugovora o subvencioniranju stambenog kredita nema navršenih 18 godina.

Nadalje, u svrhu dodatne pomoći građanima usklađuje se pojam obiteljskog kućanstva s definicijom pojma kućanstva sukladno odredbama Zakona o socijalnoj skrbi, a koja glasi: "Kućanstvo je obiteljska ili druga zajednica osoba koje zajedno žive i podmiruju troškove života bez obzira na srodstvo."

Procjenjuje se da je za postizanje cilja predloženog zakona tijekom njegove primjene potrebno subvencionirati oko 3.000 kredita u jednoj kalendarskoj godini, u maksimalnom iznosu ukupne kupoprodajne cijene stanova ili kuća od 750.000.000 kuna. Za tu svrhu u državnom proračunu Republike Hrvatske na razdjelu Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama potrebno je osigurati dostatna sredstva, navodi se u obrazloženju.

U 2019. godini osigurano je 80.000.000 kuna (42.000.000 kuna za plaćanje subvencija iz 2017. godine, 34.000.000 kuna za plaćanje subvencija iz 2018. godine i 4.000.000 kuna za nove 3 subvencije koje će se odobriti krajem 2019. godine).

Za 2020. godinu osigurano je 114.000.000 kuna, a za 2021. godinu 150.000.000 kuna. Također, financijska sredstva za izvršenje obveza RH prema ugovorima sklopljenim na temelju ovoga zakona osigurat će se u Državnom proračunu i nakon 31. prosinca 2021. godine, a sukladno obvezama iz ugovora, stoji u obrazloženju. Napominje se kako se sredstva za provedbu Zakona osiguravaju se u Državnom proračunu  na razdjelu Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Zakon je donesen u svrhu poticanja demografske obnove društva, urbane regeneracije naselja te smanjenja iseljavanja mladih obitelji, a njime se propisuje davanje pomoći građanima prilikom rješavanja stambenih pitanja kupnjom stana ili kuće, odnosno gradnje kuće, putem subvencioniranja stambenih kredita.

Tijekom 2017. godine iz sredstava osiguranih u državnom proračunu subvencionirana je polovica ukupnog iznosa obroka ili anuiteta kredita u prve četiri godine otplate, za stambene kredite kojima je subvencioniranje odobreno. U 2018. godini subvencioniranje se provodilo na način da se prvih pet godina plaća dio mjesečnih obroka ili anuiteta, ovisno o indeksu razvijenosti u kojoj se nalazi grad ili općina prebivališta prijavitelja na dan objave javnog poziva.

Zahtjev za subvencioniranje stambenih kredita podnose građani s prebivalištem na području RH, koji ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog kredita, (utvrđuje ih kreditna institucija), stariji od 45 godina te čiji bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner, u vlasništvu nema stan, odnosno kuću ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja.

U slučaju da je podnositelju zahtjeva ili članu njegova obiteljskog domaćinstva utvrđen invaliditet veći od 50 posto tjelesnog oštećenja, rok subvencioniranja kredita se produžuje za dvije godine. U cilju poticanja demografske obnove dodatno se produžuje vrijeme subvencioniranja kredita za dvije godine, za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete, ako se to dijete rodi ili usvoji u razdoblju subvencioniranja kredita.