Dnevne novosti

Sabor o objedinjavanju inspekcijskog nadzora u Državnom inspektoratu, dio oporbe prigovara

03.05.2019 07:25 ZAGREB, 2. svibnja 2019. (Hina) - Dio oporbenih saborskih zastupnika u raspravi u četvrtak o izmjenama Zakona o tržištu električne energije te o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, koje se donose zbog objedinjavanja nadzora u Državnom inspektoratu, prigovorio je zbog kašnjenja jer je Državni inspektorat počeo raditi 1. travnja, no državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike odbacio je tvrdnju da postoji kašnjenje.

Državni inspektorat počeo je s radom 1. travnja i zašto se kasni s usklađivanjem zakona, upitao je Davor Vlaović (HSS). "Ako želimo učinkovitu i transparentnu javnu upravu onda se usklađivanje zakona mora napraviti na vrijeme", ustvrdio je. 

I Saša Đujić (SDP) ocijenio je da se kasni budući da je Državni inspektorat trebao profunkcionirati s 1. travnjem ove godine "A mi danas tek usklađujemo zakone, to znači da to ne funkcionira i nije spremno i da je jedina intencija bila da Andrija Mikulić što prije sjedne na tu funkciju", dodao je. 

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić, koji je u Saboru branio zakonske izmjene, odbacio je tvrdnju da postoji kašnjenje. "Nismo u nikakvom kašnjenju u smislu funkcioniranja Državnog inspektorata, svi elektro-energetski inspektori su od 1. travnja zaposlenici Državnog inspektorata i to je pokriveno prijelaznim i završnim odredbama", kazao je. 

SDP-ov Đujić u raspravi  je upozorio i na poskupljenje cijene plina, struje i goriva. Umjesto da se raspravlja o tome kako građanima Hrvatske učiniti energente dostupnijima, dodao je, raspravlja se o "kadroviranju unutar HDZ-a i preuzimanju institucija". 

Sličnog je stava i Gordan Maras (SDP) koji kaže da se ne govori o tome da će litra benzina uskoro biti 11 kuna ali se zato već mjesecima priča o "uhljebljivanju Andrije Mikulića". "Ne raspravljamo o Mikuliću nego o osnivanju Državnom inspektoratu o čemu ne bismo raspravljali da ga vi niste demontirali", odgovorio mu je HDZ-ov Branko Bačić.  Procijenio je da će objedinjena inspekcija biti učinkovitija. Što se tiče cijene goriva Bačić podsjeća da je ona vezana uz cijenu nafte na mediteranskom tržištu , a na upit HSS-ova Vlaovića hoće li Vlada intervenirati, Bačić je  podsjetio da je već jednom reagirala smanjenjem stope PDV-a na energente s 25 na 13 posto.

Ivana Lovrinovića (Pokrenimo Hrvatsku) zanimalo je zašto se ni nakon više od 100 dana ne zna uzrok požara u Hidroelektrani Dubrovniki u kojem je smrtno stradalo tri radnika. "Zašto predlažete ovaj novi zakon kada ništa ne funkcionira; mislite da će isti ljudi u drugom pakiranju bolje funkcionirati?", upitao je Lovrinović. 

Državni tajnik Milatić odgovorio je da su za izvještaj vezan za događaj u HE Dubrovnik nadležna neovisna tijela a ne Ministarstvo i Vlada, te da tamo mora potražiti odgovor na pitanje. Slijedom izmjena Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika i izmjena Zakona o tržištu električne energije od 1. travnja ove godine Državni inspektorat preuzima poslove inspekcijskog nadzora iz nadležnosti naftno-rudarske inspekcije te one koje su provodili inspektori sukladno Zakonu o tržištu električne energije.