Dnevne novosti

Pejčinović-Burić otvorila veleposlanstvo RH u Kazahstanu - cilj je jačanje sveukupnih odnosa

02.05.2019 07:05 NUR-SULTAN/ZAGREB, 30. travnja 2019. (Hina) - Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić otvorila je u utorak u Kazahstanu s ministrom vanjskih poslova Bleibutom Atamakulovim hrvatsko veleposlanstvo, ujedno i prvo hrvatsko diplomatsko predstavništvo u srednjoj Aziji, u cilju jačanja sveukupne, osobito gospodarske suradnje između dviju država.
"Izraženo je zadovoljstvo otvaranjem prvog hrvatskog veleposlanstva u srednjoj Aziji te uvjerenje da će ono doprinijeti intenziviranju suradnje dviju država", stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

U razgovorima Pejčinović Burić i ministra Atamkulova potvrđeni su dobri i prijateljski odnosi dviju zemalja, naglašena je potreba za daljnjim intenziviranjem sveukupne, osobito gospodarske suradnje i razmijenjena su mišljenja o aktualnoj situaciji u Kazahstanu i  srednjoazijskoj regiji, pojašnjava se u priopćenju.
Dvije su se strane složile da je srednja Azija ključna karika u projektima euroazijske povezivosti.

U okviru posjeta, navodi se u priopćenju, potpisan je Memorandum o suglasnosti između Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstva obrazovanja i znanosti Republike Kazahstana o suradnji u područjima obrazovanja i znanosti, koji će omogućiti razvoj i razmjenu suradnje u navedenim područjima.

Šefica hrvatske diplomacije sastala se i s predsjednikom Donjeg doma parlamenta Nurlanom Nigmatulinom te predsjednicom Senata Darigom Nazarbajevom s kojima je razgovarala o jačanju parlamentarne i bilateralne suradnje, stoji u priopćenju.