Dnevne novosti

Vrhovni sud poručio da je otkaz lažnim profesorima opravdan

25.04.2019 07:25 ZAGREB, 24. travnja 2019. (Hina) - Nakon što je otkriveno 14 krivotvorenih diploma i svjedodžbi koje su koristili lažni profesori i nastavnici kako bi se zaposlili u osnovnim i srednjim školama, o tome se oglasio i Vrhovni sud poručujući da su redovni otkazi koji su uručeni lažnim profesorima i te kako opravdani, piše u srijedu Večernji list.

"Korištenje nevjerodostojne svjedodžbe prilikom zasnivanja radnog odnosa opravdan je razlog za redoviti otkaz ugovora o radu zbog skrivljenog ponašanja, neovisno što na temelju te svjedodžbe nije sklopljen ugovor o radu niti je za poslove koje je radnik obavljao kod poslodavca bila potrebna stručna sprema iz nevjerodostojne svjedodžbe, pa okolnost da je poslodavac radniku dao redoviti otkaz koji je za njega povoljniji, a ne izvanredni otkaz, ne utječe na zakonitost odluke o redovitom otkazu ugovora o radu", pravno je shvaćanje Građanskog odjela Vrhovnog suda.

Večernji list podsjeća da su sve osnovne i srednje škole 11. siječnja dobile naputak ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak da moraju provjeriti isprave svih zaposlenika u sustavu odgoja i obrazovanja. Akcija koja je potaknuta najprije otkrivenom krivotvorinom u samom Ministarstvu obrazovanja, nije završila samo izvanrednim otkazima lažnim profesorima već i obvezom da se od sada pri svakom novom zapošljavanju odmah provjeravaju isprave na temelju koje nastavnici i profesori dobivaju radnu poziciju.

Provjera vjerodostojnosti diploma odvija se na trošak škola, a fakulteti su akciji izašli u susret tako što sve sastavnice sveučilišta u Splitu i Rijeci odlučile provjere obaviti besplatno, dok su sveučilišta u Zagrebu i Osijeku odredili da je najveća cijena provjere 200 kuna, piše Večernji list napominjući da je provjera na Filozofskom fakultetu u Zagrebu besplatna.