Dnevne novosti

Novi zakoni o gradnji i prostornom uređenju ubrzat će investiranje

16.04.2019 07:25 SPLIT, 15. travnja 2019. (Hina) - Novim zakonima o gradnji i o prostornom uređenju, čije je zakonske izmjene pripremio ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ubrzat će se investiranje i cijeli posao bit će transparentniji, izjavili su u ponedjeljak u Splitu potpredsjednik HNS-a Srđan Gjurković i trogirska dogradonačelnica Ruža Kovačević Bilić, kandidatkinja te stranke na EU izborima.

Izmjenjenim zakonom smanjit će se broj procedura, sustav će biti digitaliziran, a dokumenti će se preko ovlaštenog projektanta dostavljati u digitalnom obliku, rekao je  Gjurković na konferenciji za novinare. "Posao će ubuduće biti transparentan, znat će se točno u koga ide predmet, na koju ovjeru i koju suglasnost, te na koju potrebnu dopunu, a odgovorne osobe trebat će dati odgovor u roku od 15 do 30 dana. Time se dobiva brzina i odgovornost onih koji trebaju dostaviti odgovor ažurno i na zahtjev", rekao je. 

Trogirska dogradonačelnica i kandidatkinja za EU parlament Kovačević Bilić ocijenila  je da će i građani i investitori u Hrvatskoj imati koristi zahvaljujući izmjenama   Zakona jer se trostruko smanjuje vrijeme trajanja ishođenja dozvola. Proces ishođenja dozvola za gradnju i vrijeme ishođenja građevinske dozvole bit će skraćen na maksimalno 30 dana, dok se sada čeka  'nevjerojatnih 146 dana', dodala je.  

Najvažnije je da više nema obilazaka šaltera sa cjelokupnom dokumentacijom i projektima, već će se građani samo jednim papirom prijaviti u sustav digitalne platforme e-konferencija. I vrijeme očitovanja na projekt je skraćeno na 15 dana. Ukoliko se službenik ne očituje u roku smatra se da je suglasan s uvjetima građenja, objasnila je Kovačević Bilić. 

HNS-ova kandidatkinja za EU izbore rekla je i kako je 'vrijeme za nove, mlade generacije političara koji će pokazati da ima mjesta novim trendovima u politici, ali i novim načinima razmišljanja u politici koja je neopterećena ideologijom, kojoj je stalo do konkretnih, značajnih promjena u životu ljudi u Hrvatskoj, pogotovo mladih'.