Dnevne novosti

Saborska oporba: Tri turistička zakona nisu reformska

11.04.2019 07:10 ZAGREB, 10. travnja 2019. (Hina) - Suprotno Vladinim uvjeravanjima, paket od tri turistička zakona: o turističkim zajednicama i promicanju turizma, članarinama u turističkim zajednicama te turističkoj pristojbi, nije reformski, on je tek „malo pospremanje kuće“, ocijenio je u srijedu dio saborske oporbe, a SDP proziva Vladu da je napravila pet velikih udara na turizam, a radi i šesti.
Šesti je udar na dnevnom redu danas kroz izmjene Zakona o turističkoj pristojbi, ocijenio je Davor Bernardić (SDP) prozivajući Vladu zbog ukidanja snižene stope PDV-a u ugostiteljstvu, povećanja boravišnih pristojbi za goste u nautičkom turizmu i u smještajnim objektima, povećanja paušala za male iznajmljivače te dodatno opterećenje tog paušala prirezom. SDP će, najavio je, zakonski predložiti smanjenje stope PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu kako bi im se povećala konkurentnost.  

Da su tri predložena zakona „tek malo pospremanje“, odnosno da neće donijeti ništa novo, smatraju Glas i Most. To je samo uljepšavanje koje neće donijeti stvarne promjene u korist turizma, posebno u ruralnim područjima, tvrdi Miro Bulj (Most).

Lenart: Gradonačelnici brkaju turističku zajednicu i agenciju

HSS drži da je zakon dao dobar okvir, iako ga se još može nadograditi. Željko Lenart (HSS) poziva da se direktorima turističkih zajednica dade više neovisnosti od politike, upozorava da veliki utjecaj načelnika i gradonačelnika šteti radu zajednica. Oni brkaju turističku zajednicu i agenciju, ironičan je.   

I Nada Turina Đurić (Glas) upozorava da nismo od turističkih zajednica stvorili neovisne institucije, prije svega od politike, odlukom da su im načelnici i gradonačelnici predsjednici povezali smo ih s politikom.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina navodi kako je više od 80 turističkih zajednica bez direktora. Šaljemo im poruku da ih u roku 6 mjeseci imenuju, u suprotnom ta se zajednica gasi, odgovorio je Anti Babiću (HDZ).

HDZ-ovi zastupnici hvale zakon, propituju sudbinu ruralnog turizma. Dobro je da se potiče udruživanje turističkih zajednica, kaže Grozdana Perić, a Branko Bačić pozdravlja uvođenje turističke pristojbe za kruzere, te činjenicu da konačan stav o tome donose gradska i općinska vijeća. Razvoj ruralnog turizma, pa i onoga u Dalmatinskoj zagori, u fokusu je Ministarstva turizma i za njega postoji nekoliko fondova, odgovorio je Glavina HDZ-ovu Anti Bačiću.

Zašto će banke i teleoperateri plaćati manje

Zbog obveze da se svi zakoni moraju uskladiti s Planom rasterećenja gospodarstva, banke i telekomi 'ispali' su iz prve skupine plaćanja članarina turističkoj zajednici, dakle, neće ih plaćati po stopi od 0,16, nego 0,09 posto, odgovorio je Glavina nezavisnom Tomislavu Sauchi koji se zanimao kako je do toga došlo, je li bilo lobiranja?

Nisam da banke padnu u niži razred, kaže Lenart, dok Kažimir Varda (Bandićeva SRiS) upozorava kako bi po tom rješenju samo Turistička zajednica Zagreba izgubila deset milijuna kuna. Paketom turističkih zakona želi se unaprijediti sustav turističkih zajednica (TZ), uskladiti s  modernim trendovima, odnosno omogućiti da turističke zajednice postanu financijski samodostatne kao i da se više bave upravljanjem destinacijama.

Zakonom o članarinama u TZ-ovima  broj stopa za obračunavanje te članarine smanjuje s 28 na pet čime će se gospodarstvo rasteretiti za 11 milijuna kuna. Također se 21 djelatnost oslobađa plaćanja te članarine, dok su neke nove djelatnosti uvedene, poput banaka.

Zakon o turističkoj pristojbi propisuje da se ubuduće njena visina više neće određivati uredbom Vlade, nego će je određivati regionalna i županijska razina. Osim toga obveznici plaćanja turističke pristojbe postaju brodovi na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu i međunarodnom prometu na unutarnjim vodama, a općinska i gradska vijeća će donositi odluku da li žele tu taksu uvesti ili ne.