Dnevne novosti

Francuski Ustavni sud odbacio ključni dio protuprosvjednog zakona

05.04.2019 07:00 PARIZ, 4. travnja 2019. (Hina/Reuters) - Napor francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da strožom policijskom taktikom odgovori na protuvladine prosvjede naletio je na novu prepreku u četvrtak jer je Ustavni sud odbacio jedan od središnjih elemenata novog zakona. 
Mjere, uvedene kao odgovor na prosvjede žutih prsluka koje su potaknule nasilne nerede u posljednja četiri mjeseca, već su izazvale nelagodu u Macronovoj stranki i kritizirane među oporbom. Mjere uključuju davanje ovlasti policiji da traži prosvjednike i zabranjuje im pokrivanje lica, što su kontroverzniji dijelovi zakona koje je sada odobrio i Ustavni sud.Međutim, sud je oborio članak koji bi policiji davao pravo da preventivno uputi zabranu svakome tko je prethodno identificiran kao problematičan.

Sud u izjavi navodi da je mjera preširoka i nejasno određuje da bi osoba morala biti osobito nasilna i destruktivna u prethodnom prosvjedu da bi se smatrala prijetnjom javnom redu.I sam Macron se pridružio oporbenim političarima tražeći od Ustavnog suda preispitivanje zakona, u pokušaju da umiri lijevo krilo svoje parlamentarne većine i naglašavajući osjetljivost novog zakona i nelagode u stranačkim redovima zbog naginjanja udesno o pitanjima sigurnosti.