Dnevne novosti

Sabor danas o amandmanima, u podne glasovanje

05.04.2019 07:30 SABORNICA
ZAGREB, 5. travnja 2019. (Hina) - Nakon maratonske rasprave o SDP-ovoj interpelaciji o Vladinu provođenju strukturnih reformi, Hrvatski sabor danas ujutro će se izjašnjavati o amandmanima na nekoliko zakona, u podne će uobičajeno glasovati, a ovotjedni rad zaključiti raspravom o prijedlogu Živog zida se se izmjeni Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Po tom prijedlogu, obveze fiskalizacije izuzela bi se prodaja roba i usluga na štandovima na otvorenom prostoru, te na štandovima u sklopu tržnica i sajmova.  Vrlo je nepraktično, argumentira Živi zid, koristiti fiskalne blagajne na takvim mjestima, tim više što konačna cijena robe na njima nije nužno fiksna, jer se ljudi cjenkaju, internet veza često je loša, nema pristupa stalnom napajanju električnom energijom što otežava rad poslovnih subjekata koji na njima rade.  

Trenutni Zakon izravno šteti malim trgovcima s malim i povremenim prometom, koji moraju cijelu godinu imati fiskalnu blagajnu i plaćati pripadajući softver, a što im značajno poskupljuje samo poslovanje, navodi Živi zid. 

Prije odlaska na vikend, zastupnici trebaju dati svoje mišljenje o izmjenama koje u Statutu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) predložilo Upravno vijeće te Agencije. 

Maratonsku raspravu o SDP-ovoj interpelaciji, Sabor je zaključio u drugom satu petka, pri čemu ni oporba, ni HDZ nisu promijenili početne pozicijeama kad su u pitanju Vlada i reforme, prvi tvrde da je Vlada u tome neuspješna i da zapravo nema ekonomke politike, drugi da je u tim reformama itekako uspješna.