Dnevne novosti

Manjinski izbori: Početkom svibnja biraju se članovi vijeća i predstavnici nacionalnih manjina

02.04.2019 07:25 ZAGREB, 1. travnja 2019. (Hina) - Pomalo u sjeni izbora za Europski parlament, prve nedjelje u svibnju pripadnici nacionalnih manjina diljem Hrvatske birat će članove vijeća i manjinske predstavnike čiji je temeljni smisao zauzimanje za bolji status manjina, odnosno za njihovo sudjelovanje u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima.
Pripadnici 14 nacionalnih manjina birat će 515 manjinskih vijeća, a pripadnici 20 manjina 144 manjinska predstavnika.Manjinska vijeća biraju se u jedinicama u kojima pripadnici manjina čine najmanje 1,5 posto u ukupnom stanovništvu, u općinama i gradovima u kojima živi više od 200, te u županijama gdje živi više od 500 pripadnika nacionalne manjine.

U općinska manjinska vijeća bira se 10 članova, gradska 15, a županijska 25 članova.Od 515 manjinskih vijeća na razini 20 županija birat će ih se 74, te u 171 gradu i 270 općina. Jedina županija na čijoj se razini neće birati manjinsko vijeće  je Krapinsko-zagorska. Najviše vijeća, devet, birat će se u Gradu Zagrebu (albanske, bošnjačke, crnogorske, češke, mađarske, makedonske, romske, slovenske i srpske manjine) te u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, po osam.

U jedinicama u kojima nema dovoljno pripadnika pojedine manjine za formiranje vijeća, ali ih ipak ima najmanje 100, biraju se manjinski predstavnici.

Samo u općini Matulji bira se predstavnik manjine

U nedjelju, 5. svibnja, pripadnici 20 manjina birat će 144 predstavnika, na razini svih županija 89, u 54 grada te u općini Matulji gdje će se birati predstavnik talijanske manjine. Članovi manjinskih vijeća i predstavnici nacionalnih manjina biraju se neposredno tajnim glasovanjem, na četiri godine. Biraju ih hrvatski državljani s navršenih 18 godina života, pripadnici manjine za čije su vijeće, odnosno predstavnika izbori raspisani. Uvjet je da prebivaju u županiji, gradu, odnosno općini gdje se izbori provode.

Na izborima prije četiri godine, članove 288 manjinska vijeća moglo je birati oko 280 tisuća birača, a 173 predstavnika oko 25 tisuća birača. Članove manjinskih vijeća i predstavnike mogu kandidirati manjinske udruge ili najmanje 20 pripadnika manjine s područja općine, 30 s područja grada i 50 s područja županije. 

Izborni rokovi počet će teći od ponoći, 4. travnja, pa prijedlozi lista kandidata za članove vijeća i kandidatura za predstavnike nacionalnih manjina moraju u nadležna izborna povjerenstva prispjeti najkasnije do ponoći 15. travnja.

Romska manjina bira vijeća u 41 jedinici

Izbore za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina raspisala je hrvatska Vlada, a provodit će ih Državno izborno povjerenstvo, županijska, gradska i općinska povjerenstva u općinama, gradovima i županijama u kojima jedna ili više manjina živi u dovoljnom broju da ostvaruje pravo za izbor vijeća ili predstavnika nacionalne manjine.

Romska nacionalna manjina objavila je kako će birati vijeća u 41 jedinici lokalne ili područne samouprave. Sustav manjinskih izbora postoji već 16 godina, odnosno od 2003. kada su održani prvi, što znači da će izbori početkom svibnja biti peti manjinski izbori. Sve dosadašnje pratio je iznimno slab odaziv.