Dnevne novosti

Sabor: Kako omogućiti zadržavanje prava kod neuređenog izlaska Britanije iz EU?

29.03.2019 07:00 ZAGREB, 28. ožujka 2019. (Hina) - Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) RH zadnjih mjeseci provodi aktivnosti da se državljanima Ujedinjenog Kraljevsta (UK) u Hrvatskoj, ali i našim državljanima u Ujedinjenom Kraljevstu omogući da zadrže svoja prava, dođe li do neuređenog izalaska Velike Britanije iz EU, istaknuo je u četvrtak u Saboru državni tajnik u MUP-u Žarko Katić.

MUP RH je na svojim stranicma izvijestio državljane UK koja prava imaju, koja zadržavaju i kako ih moraju dalje regulirati, rekao je Katić u Hrvatskom saboru u raspravi o prijedogu Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji, kojim se priprema teren za izlazak UK iz EU odnosno britanskim državljanima omogućava zadržavanje postojećih prava u Hrvatskoj i nakon Brexita.  

"Britanski parlament nije potvrdio dogovoreni sporazum o povlačenju UK iz EU te je scenarij neuređenog izlaska sve izvjesniji", naglasio je Katić. U Hrvatskoj, dodao je, po evideniciji MUP-a, trenutno 653 državljanina Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske ima boravak, od toga privremeni 356 osoba, a stalni njih 297.   Predloženim zakonom propisano je da će te osobe zadržati svoj boravak koji će imati u trenutku izlaska UK iz EU, uz obvezu da u roku godine dana ishode nove dozvole boravka, objasnio je. 

Britanija odlazi jer se želi zaštititi  

Katić je naveo i kako u Hrvatskoj regulirani privremeni boravak ima 7668 osoba državljana europskog gospodarskog prostora, a stalni 6122, dakle ukupno njih 13 789.  Sam zakon saborskim klubovima nije sporan, iako SDP-ov Ranko Ostojić smatra da bi do drugog čitanja u njega trebalo ugraditi primjedbe pučke pravobraniteljice Lore  Vidović, a koje su na tragu razmišljanja da je zakon možda prestrog kada je riječ o mogućnosti izbacivanja, odnosno ulaska u zemlju. 

Davor Ivo Stier (HDZ) na to uzvraća da policiji ne možemo vezati ruke, nego dati potporu da učinkovito štiti sigurnost građana. Predloženi zakonski okvir je dobar, daje prostor policiji da može zaštititi hrvatske građane, a njihova sigurnost mora biti prioritet za svaku hrvatsku instituciju, poručio je HDZ-ov zastupnik Stier.  Ivan Lovrinović (PH) smatra da hrvatska javnost malo zna o Brexitu, da javni mediji nastoje stvoriti sliku kao da su Britanci bili 'u stanju neuračunjivosti' kada su odlučili izaći iz EU.   

Britanija je takvu odluku donijela jer se želi zaštititi, jer zna što dolazi idućih desetljeća glede velikih migracija, tvrdi zastupnik Lovrinović.    Državni tajnik Katić uzvratio je da MUP RH nastoji držati migracije pod nadzorom, da puno ulaže u čuvanje hrvatska državne granice, ali poštuje i sve međunarodne propise o odobravanju međunarodne zaštite.   

Nezavisnom Tomislavu Žagaru, koji problematizira 'brak iz koristi', odnosno smatra da nije najsretnije da policija "viri" u tuđe krevete, odgovara da to nije nova odredba, da je u našim zakonima 15-ak godina.   Smisao joj je spriječiti dobivanje boravka temeljem lažnog braka, odnosno braka čija je namjera reguliranje boravka jedne od osoba koje stupaju u njega, kazao je državni tajnik Katić. Napominje kako takvih slučajeva nije bilo puno, ali da se ulaskom Hrvatske u EU broj lagano povećava, a postoji mogućnost da bude i veći.