Dnevne novosti

Zastupnički dom nije uspio nadglasati Trumpov veto na rezoluciju o prekidanju izvanrednog stanja zbog izgradnje zida

27.03.2019 07:00 WASHINGTON, 26. ožujka 2019. (Hina/Reuters) - Američki Zastupnički dom u utorak nije uspio nadglasati prvi veto predsjednika Donalda Trumpa, stoga je i dalje na snazi "izvanredno stanje" koje je on proglasio prošlog mjeseca kako bi izgradio zid na granici sa Meksikom kako bi spriječio ilegalnu imigraciju.
Demokrati koji kontroliraju Dom nisu uspjeli privući dovoljnu podršku republikanaca kako bi postigli dvo-trećinsku većinu potrebnu za nadglasavanje Trumpova veta. Samo 14 republikanaca pridružilo se 234 demokrata u glasanju te jedan republikanac koji je i prethodno glasao protiv Trumpa. Jedan demokrat, i dvoje republikanaca nisu glasovali.Krajnji rezultat bio je u omjeru 248-181, stoga Trump sada može nastaviti s potragom za saveznim novcem s kojim želi izgraditi zid.

Međutim, predsjednica Doma, Nancy Pelosi obećala je kako će kongresnici i dalje pokušavati blokirati Trumpov potez kroz regularne kongresne procese kojima se pribavljaju sredstva, kao i još jedan pregled objave izvanrednog stanja za šest mjeseci.Koalicija 16 saveznih država na sudu traži blokiranje Trumpova poteza. Trump je 15. veljače proglasio izvanredno stanje kako bi zaobišao Kongres i preusmjerio novac poreznih obveznika za zid iz sredstava koje je Kongres već namijenio za druge svrhe.

Zajedničke snage Doma i Senata odbile su njegov potez, glasavši za prekid izvanrednog stanja sve dok predsjednik nije na tu odluku stavio veto 15. ožujka. Demokrati su se raspravljali s republikancima da je predsjednik prekoračio svoje ovlasti zaobišavši Kongres, jer to zakonodavno tijelo ima moć kontrole nad trošenjem sredstava prema ustavu SAD-a."Prisežemo ustavu, a ne predsjedniku SAD-a", poručila je Pelosi u Kongresu. No, republikanci su naglasili kako je proglas u skladu sa zakonom iz 1976. pod nazivom Zakon o nacionalnom izvanrednom stanju, pod kojim su mnogi prethodni predsjednici proglašavali izvanredna stanja.

"Predsjednik ima ovlasti da djeluje. Predsjednik koristi ovlasti koje mu je Kongres dao", rekao je republikanski zastupnik Sam Graves.Trumpova pozicija možda se i ojačala nakon istrage i zaključka posebnog tužitelja Roberta Muellera da predsjednik i njegov tim nisu surađivali sa Rusima na predsjedničkim izborima 2016. Ova politička pobjeda mogla bi otežati republikancima da se usprotivi predsjedniku oko niza pitanja, uključujući i onaj o zidu na granici.