Dnevne novosti

HND i DZNAP podržali inicijativu za usvajanje Direktive o autorskom pravu

26.03.2019 07:15 Zagreb, 25. ožujka 2019. (Hina)ZAGREB, 25. ožujka 2019. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) i formalno su podržali inicijativu Europske federacije novinara kojom se apelira na eurozastupnike da usvoje Direktivu o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU-a i prateći amandman koji ojačava poziciju novinara i medija, izvijestili su u ponedjeljak iz HND-a.

HND i DZNAP također pozivaju hrvatske eurozastupnike da glasanjem za Direktivu prepoznaju važnost sudjelovanja novinara i izdavača u prihodima koje monopolističke platforme ostvaraju od reklama vezanih uz medijske sadržaje. "Novinarska profesija je ugroženija nego ikad, a nadamo se da će ova direktiva pridonijeti ojačavanju materijalne i društvene pozicije novinara te slobodnijem novinarstvu", komentirao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

DZNAP će se, nakon očekivanog izglasavanja Direktive u Europskom parlamentu, intenzivno uključiti u definiranje odnosa između izdavača i novinara kroz sudjelovanje u implementaciji Direktive u nacionalno zakonodavstvo."Novinari i izdavači na hrvatskom tržištu u ovom trenutku pravedno raspodjeljuju naknade koje prikupljamo od participacije u distribuiranju autorskih sadržaja i očekujemo da će se takav 'fair play' preslikati i na naknade koje ćemo ubirati sukladno Direktivi", poručila je predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner.