Dnevne novosti

Sanader: Hrvatska vatrogasna zajednica postaje središnji državni ured za vatrogastvo

21.03.2019 07:05 KARLOVAC, 20. ožujka 2019. (Hina), Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) Ante Sanader rekao je u srijedu u Karlovcu da će, bude li novi zakon o vatrogastvu prihvaćen prema planu, HVZ 1. siječnja 2020. postati središnji državni ured za vatrogastvo na čijem će čelu biti glavni vatrogasni zapovjednik sa statusom državnog tajnika, što znači da struka preuzima upravljanje vatrogastvom.

U Karlovcu je održana zajednička sjednica Predsjedništva i Zapovjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice. Članovi tih dvaju tijela su se složili o svim primjedbama na nacrt zakona o vatrogastvu, koji će biti potpuno završen u petak i u ponedjeljak predan Ministarstvu unutarnjih poslova da ga ono može pustiti na e-savjetovanje pa da, kako je planirano, 16. svibnja bude na sjednici Vlade spreman za puštanje u saborsku proceduru s dva čitanja, rekao je Sanader. 

Kao najvažniju novost, Sanader je istaknuo prijedlog da vatrogastvo dobije središnji državni ured za vatrogastvo, "svoje samostalno nadležno tijelo", a ne da, kao dosad, bude u sastavu MUP-a, Civilne zaštite ili Državne uprave za zaštitu i spašavanje, koja je ove godine ukinuta. 

Definirane su i snage za međunarodnu vatrogasnu pomoć, ali je za nju odgovorna Vlada, koja ujedno i sklapa ugovore o međunarodnoj pomoći s pojedinim državama. Novi bi zakon trebao dati veću važnost županijskim vatrogasnim zapovjednicima i zapovjednicima gradova i općina, s tim da se zapovjedni sustav 'uvezuje', te će vatrogasni zapovjednici moći izravno smjenjivati i imenovati nižerangirane zapovjednike, s tim da će u profesionalnim postrojbama dosadašnja upravna vijeća, kao politička tijela, biti zamijenjena vatrogasnim vijećima u kojima će biti vatrogasci, a ne političari. 

Financiranje vatrogastva također bi trebalo biti bolje, rečeno je, jer bi država osim profesionalnog vatrogastva, i to preko njega, financirala i dobrovoljno vatrogastvo. Poznato je da već djeluje državni Vatrogasni operativni centar, a sada će se osnivati i županijski operativni centri i glavni će zapovjednik biti šef županijskim centrima i njihovim zapovjednicima. 

Član Zapovjedništva HVZ i zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković zadovoljan je takvim razvojem situacije, planiranim izmjenama Zakona o vatrogastvu, pokrenutim nakon velikih požara 2017. godine. 

"Zadovoljan sam što je s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava dogovoreno odgovarajuće zbrinjavanje vatrogasaca koji moraju ići u prijevremenu mirovinu, da kod mogućih stradavanja vatrogasci imaju isti tretman kao pričuvni sastav Oružanih snaga Republike Hrvatske i MUP-a, a da i dobrovoljni operativni vatrogasci konzumiraju ista prava iz radno-pravnog statusa", rekao je Franković. 

Istaknuo je kako će to omogućiti da mobilizacija ujedno bude i zapovijed, da pričuvni sastav DVD-a postaje aktivni sudionik intervencije i da svatko zna da će biti zbrinut ako nastrada te da će biti zbrinute i njihove obitelji. 

Kad je riječ o plaćama, sustav je decentraliziran i određen je minimalni vatrogasni standard uređen Kolektivnim ugovorom državnih službenika i namještenika, ali se u zakonu predvidjela i mogućnost sklapanja granskoga kolektivnog ugovora kroz koji će omogućiti pojedinim jedinicama lokalne samouprave koje imaju više novca da ga dodaju iznad minimalno ugovorenog da bi, rekao je Franković, prava u vatrogastvu pojedinih gradova i općina bila jednaka pravima zaposlenika u njihovoj javnoj upravi.