Dnevne novosti

Odluka o raspisivanju izbora nije propis i može stupiti na snagu danom donošenja

25.02.2019 07:30 GLASACKA KUTIJA
ZAGREB, 22. veljače 2019. (Hina) - Iz Ministarstva uprave su u petak reagirali na izjave predsjednice START-a Dalije Orešković u vezi prijevremenih izbora u Ličko-senjskoj županiji, na kojima neće moći sudjelovati START, istaknuvši kako Odluka o raspisivanju izbora nije propis, pa da bi trebala stupiti na snagu osmoga dana od dana objave, već se samom Odlukom definira njezino stupanje na snagu, što nije neuobičajena praksa.

Orešković je izjavila kako je Vlada ovoga puta napustila uobičajenu praksu da odluka o raspisivanju prijevremenih lokalnih izbora stupa na snagu nakon osam ili 15 dana, već prvi put s danom odlučivanja, pa kandidatura START-a neće biti pravovaljana.

Iz Ministarstva uprave, kao primjer, navode više odluka o raspisivanju prijevremenih izbora koje su također stupile na snagu danom donošenja - Odluka o raspisivanju izbora za Hrvatski sabor od 5.listopada 2015., Odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Grada Vrgorca i gradonačelnika te zamjenika gradonačelnika Grada Vrgorca od 5. svibnja 2016., Odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za gradsko vijeće i gradonačelnika te zamjenike gradonačelnika u gradovima Dubrovniku, Novom Marofu, Svetom Ivanu Zelini, Rabu, Pagu, Hvaru, Omišu, Korčuli i Zlataru te za općinsko vijeće i općinskog načelnika te zamjenike općinskog načelnika u općinama Kukljica, Rugvica, Milna, Petlovac, Čaglin, Strahoninec, Lumbarda i Gundinci od 5. veljače 2015. i dr.

Glede postupka registracije stranke START Ministarstvo uprave iznijelo je kronologiju - osnivačka skupština održana je 26. siječnja a zahtjev za njezinu registraciju podnesen je 8. veljače, dan nakon Vladine odluke o raspisivanju prijevremenih izbora za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije, Gradsko vijeće Grada Iloka, Gradsko vijeće Grada Ogulina i Općinsko vijeće Općine Davor.

Sukladno Zakonu o političkim strankama rok za donošenje rješenja o zahtjevu za upis u Registar političkih stranaka Hrvatske je 30 dana od dana predaje urednog zahtjeva za upis. Rješenje o upisu stranke doneseno  je 14. veljače, a uz ovjereni statut i potvrdu o OIB-u predstavnici stranke START preuzeli su ga 19. veljače 2019. godine u prostorijama Ministarstva uprave, navodi se u priopćenju.

Zakonom o lokalnim izborima propisano je da pravo predlaganja kandidacijskih lista i kandidata imaju sve političke stranke registrirane u Hrvatskoj na dan stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora. Također, isti Zakon omogućava mogućnost izlaska na izbore i s listom grupe birača (nezavisnom listom) koje prikupe potreban broj potpisa birača koji podržavaju listu za izbore članova predstavničkih tijela, pojašnjavaju iz Ministarstva.