Dnevne novosti

Sabor u 2019. o Izvješću o korištenju europskih strukturnih fondova s početka 2017.

22.02.2019 07:30 SABORNICAZAGREB, 21. veljače 2019. (Hina) - Sa zakašnjenjem od godinu i pol Sabor je u četvrtak raspravio Izvješće o korištenju europskih strukturnih i investicijskih fondova i pretpristupnih programa pomoći EU za prvu polovicu 2017., prema kojem je u tom razdoblju došlo do rasta ugovaranja projekata i plaćanja krajnjim korisnicima, kao i broja objavljenih poziva i natječaja.
"Koliko smo spori u povlačenju sredstava govori i sporost izvješća koja dolaze nama u Sabor”, zamjerao je 'mostovac' Ante Pranić ustvrdivši kako zbog nejasne strategije i neučinkovite javne uprave izrazito loše apsorbiramo sredstva koja su nam na raspolaganju.

Branimir Bunjac (Živi Zid) skeptičan je prema obećanjima u pretpristupnim pregovorima te je ustvrdio da se obećano u praksi nije ispunilo – od većih plaća i mirovina do povećanog izvoza, a umjesto toga, tvrdi, uvozimo čak i lišće i mahovinu.

U izvještajnom je razdoblju ugovoreno projekata u vrijednosti 1,12 milijarde eura od ukupno ugovorenih sredstava na dan 30. lipnja 2017. od 2,38 milijarde eura što znači da je u prvoj polovici 2017. ugovoreno gotovo polovicu od ugovorenih sredstava. Krajnjim korisnicima plaćeno je 312,85 milijuna eura, a ovjereno 96,6 milijuna eura, kazao je državni tajnik u Ministarstvu za regionalni razvoj i fondove EU-a Velimir Žunac.

Peđu Grbina (SDP) zanimalo je hoće li doći do izmjene operativnog programa kako bi se omogućilo sufinanciranje ugradnje liftova u višekatne zgrade. Sukladno isprogramiranim operativnim programima to nije moguće u ovom trenutku, odgovorio je Žunac dodavši kako će imati razgovore s EK o izmjeni programa kako bi se omogućila i prijava takvih projekata.

"Stvari se popravljaju, nismo loši kako se javno govori, a osim toga je veliki rast ugovaranja, pa se i za jedinice lokalne samouprave planira još natječaja", dodao je državni tajnik Žunac odgovarajući na upit Marka Vešligaja (SDP) o tome planira li se veća alokacija za projekte jedinica lokalne samouprave.

U razdoblju od 2013. do 2018. u plusu smo malo manje od 1,5 milijarde eura, odnosno toliko smo više povukli nego što smo platili članarinu, kazao je državni tajnik odgovorivši na upit Mire Bulja (Most) kojeg su zanimali konkretni podaci.