Dnevne novosti

Murganić: Velika je razlika u primanju socijalnih naknada u gradovima i manjim sredinama

15.02.2019 07:05 ZAGREB, 14. veljače 2019. (Hina) - Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić ocijenila je u četvrtak da je najveći problem u sustavu socijalne skrbi velika razlika između dostupnosti socijalnih naknada u gradovima i manjim sredinama, što će se nastojati riješiti izmjenama zakona kojima će se bolje definirati prava korisnika koji su u potrebi.
Na opasku novinara pred Banskim dvorima kako je MMF upozorio da u Hrvatskoj novac iz socijalnih naknada ne dolazi do potrebitih, Murganić je naglasila da se radi na konsolidiranju sustava i kontroli raspodjele naknada.

"Širi se konsolidacija socijalnih naknada kroz postojeći informatički sustav i sustav socijalne skrbi. Povezuje se s informacijama o tome što građani dobiju po propisima iz drugih resora, ali i iz jedinica lokalne samouprave. Sustav će se povezati i s Poreznom upravom, pa ćemo imati uvid tko je i koliko dobio naknada koje imaju socijalni karakter", poručila je ministrica.

Murganić je istaknula kako će se na taj način vidjeti ima li nepravilnosti u raspodjeli naknada. Smatra da takvih slučajeva ima u manjem opsegu, a najveći je problem neravnomjerna dostupnost socijalnih usluga i naknada."Socijalnim uslugama i primanjima bolje su pokriveni građani velikih gradova. Oni uz pomoć s državne razine mogu primati i izdašne socijalne pomoći na nižim razinama, dok u siromašnijim manjim sredinama nemaju ta sredstva", naglasila je. Zato će se kroz izmjene zakona nastojati bolje definirati prava korisnika koji su u potrebi, najavila je Murganić.

Upitana kako ocjenjuje kritike MMF-a da je samo deset posto socijalnih programa dobro osmišljeno, odgovorila je da socijalni programi nisu samo u resoru socijalne skrbi. "MMF uvijek gleda socijalne izdatke za programe koji nisu samo u resoru socijalne skrbi i ministarstva za koje sam zadužena", ustvrdila je.

Murganić smatra da su hrvatski socijalni programi prilagođeni potrebama stanovništva, no svakako ih treba mijenjati i osuvremenjavati."Mi smo do sada bili usmjereni na prevenciju smještanja u institucije, prevenciju siromaštva, osnaživanje svih naših članova, jačanje obitelji, obitelji s malom djecom i siromašnih obitelji", rekla je.