Dnevne novosti

Švedska: Osam godina zatvora za slanje pisma-bombe i prijetnje ministrima

12.02.2019 07:05 STOCKHOLM, 11. veljače 2019. (Hina/AFP) - Šveđanin je osuđen u ponedjeljak na osam godina zatvora zbog prijetnji smrću ministrima te skandinavske zemlje i slanja pisma bombe jednoj britanskoj tvrtki.
Tijekom ljeta 2017. muškarac rođen 1975. poslao je pismo s bijelim prahom uz prijetnje 21 članu  švedske vlade, među kojima i premijeru Stefanu Loefvenu, lokalnim zastupnicima i osobama iz svijeta kulture.

Iako se pokazalo da je prah bezopasan, svrha postupka je bilo širenje straha i izazivanje napetosti, što je otežavajuća okolnost, ocijenio je u presudi Prizivni sud Stockholma. 

Istog ljeta 2017. ta je osoba poslala pismo-bombu tvrtki koja se bavi prodajom bitcoina u Londonu. Pismo nije eksplodiralo kada je otvoreno, ali je trebalo ubiti ili izazvati teške ozljede i Prizivni sud je potvrdio presudu za pokušaj ubojstva. Uhićen na Tajlandu u travnju 2018., on je tvrdio da je nedužan.

U rujnu 2003. ministricu vanjskih poslova Annu Lindh, koja je tog dana bila bez pratnje, je u robnoj kući u Stockholmu hladnim oružjem napao Šveđanin srpskog podrijetla. Ona je podlegla ozljedama.

U veljači 1986. socijaldemokratski premijer Olof Palme je ubijen vatrenim oružjem dok se sa ženom pješice vraćao iz kina.