Dnevne novosti

Ministarstvo uprave: Svrha kontrolnih lista prestala postojati sastavljanjem izvješća o provedenoj provjeri

11.02.2019 07:10 Zagreb, 8. veljače 2019. (Hina)ZAGREB, 8. veljače 2019. (Hina) - Ministarstvo uprave očitovalo se u petak na tvrdnje saborskog zastupnika Mosta Roberta Podolnjaka o uništenim kontrolnim listama s nevažećim potpisima za referendume priopćivši kako su kontrolne liste bile tehničko pomagalo, odnosno radni materijali čija je svrha prestala postojati sastavljanjem Izvješća o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača.
Iz Ministarstva uprave su ustvrdili kako su svi podaci s potpisnih lista uneseni u aplikaciju. Pojašnjavaju da su kontrolne liste za povjerenstvo bile radni materijali i sadržavale su popis nevažećih potpisa koji su uneseni između sjednica povjerenstva te su davane sukcesivno kako bi postupak provjere bio što brži i temeljitiji.

Kontrolne liste su sadržavale mjesto nevažećeg potpisa u kutiji, svesku, stranici i retku, kao i razlog neispravnosti. Povjerenstvo je kontrolne liste pregledalo te utvrdilo treba li naknadno prihvatiti neki od nevažećih potpisa.Kako su kontrolne liste sadržavale osobne podatke koji su ujedno spremljeni u aplikaciji, njihovo čuvanje u papirnom obliku nakon prestanka svrhe stvaralo bi nepotrebnu opasnost da netko dođe u posjed tih lista s podacima o potpisnicima te su stoga po prestanku svrhe uništene, ističe se u obrazloženju Ministarstva uprave.

Iz Ministarstva su priložili i Izvješće o provedenim uvidima u potpise birača koji su proglašeni neispravnim odnosno nevažećim iz zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma građanske inicijative "Narod odlučuje" o izmjeni članka 72. Ustava i dopuni ustava člankom 72.a te građanske incijative "Istina o Istanbulskoj".

U zaključku Izvješća se ističe kako je Ministarstvo uprave izvršilo obvezu utvrđenu zaključkom Vlade od 17. listopada 2018. i omogućilo uvid u sve potpise koji su proglašeni neispravnim, odnosno nevažećim predstavnicima građanskih inicijativa, kao i zainteresiranoj javnosti, odnosno potpisnicima zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma i predstavnicima organizacija civilnog društva.

Također se napominje da je potpisnicima zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma i predstavnicima civilnog društva, a posebno predstavnicima građanskih inicijativa, omogućen uvid u sve nevažeće potpise na način koji poštuje pravila o zaštiti osobnih podataka.