Dnevne novosti

Lovrinović: 34 zastupnika traži saslušanje guvernera Vujčića pred Saborom

01.02.2019 07:10 ZAGREB, 31. siječnja 2019. (Hina) - Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović kazao je novinarima u četvrtak da je prikupio potpise 34-ero saborskih zastupnika, koji traže da se guvernera HNB-a Borisa Vujčića pozove u Sabor na saslušanje u sklopu točke dnevnog reda „Propusti HNB-a u financijskom poslovanju, komuniciranju i vođenju monetarno-kreditne politike“, za koju traže da se u što kraćem roku uvrsti u dnevni red sjednice.

Lovrinović objašnjava da od Vujčića očekuju odgovore na pitanja zašto se guverner HNB-a tri puta prije usvajanja Lex Agrokor sastao s predstavnicima američkog investicijskog fonda Knighthead, a jednom prilikom i izvan HNB-a. Također, traže da im odgovori zašto je HNB tijekom 2017. i u prvoj polovici 2018. godine ostvario kumulativni gubitak od oko 3,8 milijardi kuna.

Zastupnici od guvernera žele čuti i koji su razlozi doveli do toga da se udio HNB-a u vanjskom dugu Hrvatske poveća sa simboličnog iznosa prije nekoliko godina na skoro dvije milijarde eura.Lovrinović ističe da je praksa saslušanja redovita u uređenim zemljama i njihovim središnjim bankama kada se radi o potrebi razjašnjavanja određenih problema u funkcioniranju središnje banke i provođenja monetarne i devizne politike, a, dodaje, takvi su i odnosi između Europskog parlamenta i Europske središnje banke (ECB).

„Budući da je Hrvatska članica EU, a HNB član europskog sustava središnjih banaka, nužno je koristiti ovakvu praksu ECB-a s ciljem povećanja transparentnosti rada HNB-a kao središnje banke“, poručio je Lovrinović.