Dnevne novosti

Ministarstvo: Nisu utvrđene nepravilnosti u zapošljavanju u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

30.01.2019 07:00 ZAGREB, 29. siječnja 2019. (Hina) - Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izvijestilo je u utorak navečer da upravnim nadzorom u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nisu utvrđene nepravilnosti u zapošljavanju.   
Upravni nadzor naložilo je Ministarstvo nakon medijskih napisa o navodnom zapošljavanju članova HNS-a u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kojem je na čelu HNS-ovac Dubravko Ponoš."Nadzorom je utvrđeno da su natječajni uvjeti u skladu s odredbama Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nadalje, uvidom u dokumentaciju odabranih kandidata koja je dostavljena u trenutku otvaranja natječaja, nisu utvrđene nepravilnosti", izvijestilo je Ministarstvo čiji su ovlašteni službenici nadzor u Fondu obavili od 18. do 24. siječnja. 

Nadzorom je obuhvaćena kontrola natječajne dokumentacije vezane za zapošljavanje u Fondu u prosincu 2017. godine i tijekom 2018. godine, te kontrola u natječaju dostavljenih dokumenata odabranih kandidata."Jutarnji list" je početkom siječnja u dva navrata objavio podatke o zapošljavanju u Fondu tvrdeći da je od dolaska Ponoša na mjesto direktora zaposlen velik broj članova HNS-a, koalicijskih partnera u Vladi Andreja Plenkovića. 

Naveo je da je na nedavnom natječaju za zapošljavanje 27 djelatnika u Fondu u drugi krug ušlo petero HNS-ovaca, a da su na natječaju iz prosinca 2017. od ukupno petero zaposlenih novih djelatnika, četvero imali stranačku iskaznicu HNS-a. Dubravko Ponoš (HNS) je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od rujna 2017. godine.Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odmah je, istog dana, 11. siječnja, negirao sumnje o stranačkom zapošljavanju, napomenuvši kako pripadnost bilo kojoj političkoj stranci nije uvjet za zapošljavanje u Fondu. Istaknuli su da je natječaj za zapošljavanje bio obavljen transparentno, da su svi koji su imali uvjete bili pozvani na razgovor s povjerenstvom, te da je povjerenstvo isključivo ocjenjivalo kvalifikacije i profesionalno iskustvo kandidata, a da direktor Fonda nije bio uključen u proceduru.

Također su napomenuli da su prošle godine dobili preporuku od Državne revizije i Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije da ojačaju administrativne kapacitete za europske projekte, zbog čega je raspisan natječaj. Naveli su tada da u toj službi radi 89 djelatnika, a da ih treba 131, te da se plaće tih djelatnika u 85-postotnom iznosu refundiraju iz EU fondova.
Opširnije...