Dnevne novosti

Američki veleposlanik: hrvatska vlada nije kriva za neuspjelu kupnju F-16

29.01.2019 07:25 ZAGREB, 28. siječnja 2019. (Hina) - Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst u ponedjeljak je priopćio kako Sjedinjene Države nisu Hrvatsku nijednom savjetovale da ne kupuje izraelske borbene zrakoplove F-16, a da propast tog posla nije krivnja hrvatske vlade, reagirajući time na medijske napise koji su uslijedili nakon njegove izjave ranije tijekom dana kad je govorio o dokumentu koji je dao premijeru Andreju Plenkoviću.
Kohorst se u ponedjeljak u Banskim dvorima susreo s Plenkovićem, a nakon sastanka je komentirao izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da postoji 'white paper' koji je SAD poslao Hrvatskoj vezano uz izraelsku prodaju F-16."Mislim da je predsjednica govorila o dokumentu koji sam dao premijeru i koji definira proceduru za dobivanje dozvole za prodaju F-16. Nije to bio 'white paper' ili kritika pregovora, već informacija.

Ne znam što su svi znali, ali mi smo ih informirali kako proces funkcionira", kazao je veleposlanik."Postoji pravilo prodaje trećoj strani koja mora uključivati američko odobrenje. Bili su svjesni kako proces funkcionira, ne znam jesu li znali sve detalje ali generalnu informaciju su imali", dodao je Kohorst. Na pitanje zašto je proces propao, veleposlanik je rekao da ne zna.

Kohorst je kasnije u ponedjeljak priopćio kako su "njegove izjave medijima pogrešno interpretirane" i da ih stoga želi razjasniti. "Tijekom procesa donošenja odluke smo bili blisko koordinirani s hrvatskom vladom, kroz elektroničku poštu, dokumente i susrete. Dokument koji sam spomenuo jutros nije toliko važan kako se predstavlja u dijelu medija", priopćio je američki veleposlanik.

"On je bio dio naše razmjene s vladom na tehničkoj razini i u njemu su bile dane informacije o američkom procesu prodaje trećoj strani, koji bi se odnosio i na ovu prodaju. Protivno onome što pišu neki mediji, SAD nije ni u jednom trenutku savjetovao hrvatsku vladu da ne kupuje izraelske zrakoplove F-16", naglasio je Kohorst.Istaknuo je kako je SAD vodio bilateralne razgovore s Izraelom o uvjetima moguće prodaje borbenih zrakoplova američke proizvodnje. "Nažalost, kao što se nekad događa u pregovorima, i to bez krivnje hrvatske vlade, SAD i Izrael nisu uspjeli postići dogovor o uvjetima prodaje".

SAD vojnu opremu koju proizvede prenosi partnerima putem sustava Inozemne prodaje oružja (FMS) u sklopu koje se kupac obvezuje da će tražiti pismeno odobrenje Washingtona prije promjene krajnje upotrebe, modificiranja ili daljnje prodaje, regulirane putem takozvanog sustava Transfera trećoj strani (TPT). Izrael je stare američke zrakoplove F-16 nadogradio naprednim sustavima, no američka strana je pristala samo na transfer bez izraelskih nadogradnji.

Kohorst je u priopćenju rekao i kako je hrvatska vlada kroz proces nabavke pokazala odlučnost osiguravanja najboljeg zrakoplova za najbolju cijenu. Dodao je kako američka vlada ima odličnu suradnju s Hrvatskom i vladom premijera Plenkovića, te da Washington podržava hrvatsku kupovinu novih borbenih zrakoplova."Podržavali smo i izraelsku prodaju i učinili smo sve što smo mogli da se ona dogodi", zaključio je.