Dnevne novosti

Predstavnici HND-a posjetili ministra pravosuđa, traže bolja zakonska rješenja

14.01.2019 07:25 ZAGREB, 12. siječnja 2019. (Hina) - Predstavnici Hrvatskog novinarskog društva izvijestili su ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića o velikom broju sudskih postupaka protiv novinara i medija i neujednačenoj sudskoj praksi i zatražili da se dekriminaliziranjem djela protiv časti i ugleda ili odgovarajućim zakonskim rješenjima smanji opterećenje pod kojim rade.

Predstavnici Hrvatskog novinarskog društva sastali su se u petak s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem i upoznali ga s problemima s kojima se suočavaju novinari i mediji, ponajprije problemom velikog broja sudskih postupaka pokrenutih protiv novinara i medija, prevelikom razinom odgovornosti novinara te neujednačenom sudskom praksom, priopćeno je u subotu iz HND-a.

Izvijestili su ministra o tužbama koje je protiv Hrvatskog novinarskog društva, novinara i medija podnijela Hrvatska radiotelevizija. Iznijeli su stav da dvostruka pravna odgovornost - građanskopravna i kaznenopravna - kojoj su izloženi novinari u svakodnevnom radu proizvodi autocenzuru i ima negativan učinak na slobodu medija te su, u tom smislu, zatražili da se kroz dekriminalizaciju djela protiv časti i ugleda ili drugih odgovarajućih zakonskih rješenja to opterećenje smanji.

HND je zatražio od Ministarstva pravosuđa da od sudova pribavi službene statistike o broju kaznenih i parničnih postupaka koji se u posljednjih nekoliko godina vode protiv novinara i medija na hrvatskim sudovima, kao i podatke o ishodima takvih postupaka kako bi se mogli pratiti trendovi i analizirati sudska praksa.

Izaslanstvo HND-a informiralo je ministra i o drugim problemima s kojima se novinarska struka susreće kao što su govor mržnje, prijetnje i napadi na novinare. U HND-ovu izaslanstvu bili su predsjednik Hrvoje Zovko, potpredsjednica Slavica Lukić i glavna tajnica Ema Tarabochia, stoji u priopćenju.