Dnevne novosti

Goran Marić: Ni Vlada ni ministar ne mogu ništa učiniti po pitanju zatvaranja rafinerije Sisak

03.01.2019 07:10 ZAGREB, 2. siječnja 2019. (Hina) - Ministar državne imovine Goran Marić rekao je u srijedu da ni Vlada niti on kao ministar ne mogu ništa učiniti kada je u pitanju zatvaranje rafinerije u Sisku, jer je to odluka Uprave kompanije, ponavljajući da se i dalje zalaže da se ta rafinerija ne zatvara.

"Vlada ne donosi takve odluke ... Ministar državne imovine ni Vlada ne mogu donositi poslovne odluke ni u jednoj firmi", više je puta ponovio ministar odgovarajući ispred Banskih dvora na pitanja novinara je li Vlada dovoljno učinila da spriječi zatvaranje sisačke rafinerije. Na novinarski upit hoće li ispuniti obećanje (iz predizborne kampanje 2016. godine) da će napustiti politiku ako se zatvori sisačka rafinerija, Goran Marić je naglasio da se i dalje zalaže da se ta rafinerija ne zatvori.

Radi se o političkom zalaganju da se ispune ugovorne obveze, da uprava razmisli je li to opravdano ili ne, ali ministar i Vlada po tom pitanju ne mogu učiniti ništa jer o poslovnim odlukama tvrtki odlučuju njihove uprave i nadzorni odbori, objašnjava ministar. "Imate veliku razliku između korištenja i upotrebe funkcija od zlouporaba funkcija. Ja ne mogu raditi pritisak kao ministar ni na koga. Da mogu odlučiti da se ne zatvori ja bi sada dao ostavku", naglasio je Marić.  

Na upit je li Ina na bilo koji način državna imovina, ministar je odgovorio da ta kompanija nije državna imovina, da u njoj država samo ima dionice. "Država samo ima u portfelju dionice, a o poslovnim odlukama Ine odlučuje Uprava i Nadzorni odbor. Zna se kako Uprava donosi odluke i zna se da ni jedan ministar, pa ni ministar državne imovine, ne može utjecati na odluke Uprave. To nisam nikada radio niti ću raditi", rekao je Marić. Poručio je kako će i dalje insistirati da se donose odluke u interesu Republike Hrvatske. 

U interesu Republike Hrvatske je da se ta rafinerija ne zatvara, ali to je poslovna odluka Ine, rekao je. Odgovarajući na pitanje da li se Vlada i premijer Andrej Plenković dovoljno zalažu za sve što zalaže i sam ministar, Goran Marić je odgovorio da kao ekonomist najviše podržava proizvodne djelatnosti te da se u predizbornoj kampanji zalagali za spas Petrokemije, za to da ne dođe do zatvaranja sisačke rafinerije. "Ne spominje se da je Petrokemija ipak spašena. Ministarstvo državne imovine imalo je presudnu ulogu u dokapitalizaciji Petrokemije, ali ne može nikako imati odlučujući utjecaj na zatvaranje rafinerije", zaključio je Goran Marić.