Dnevne novosti

Eurostat: Stopa slobodnih radnih mjesta u EU nepromijenjena, u Hrvatskoj smanjena

20.12.2018 07:20 LUXEMBOURG, 20. prosinca 2018. (Hina) - Stopa slobodnih radnih mjesta u Europskoj uniji i eurozoni ostala je u trećem kvartalu nepromijenjena u odnosu na prethodna tri mjeseca dok je u Hrvatskoj blago smanjena, pokazuje izvješće Eurostata.
Stopa iskazuje udio slobodnih radnih mjesta u ukupnom broju radnih mjesta i pokazatelj je odnosa ponude i potražnje na tržištu rada. Viša stopa signalizira nepokrivenu potražnju, a manja tješnji odnos ponude i potražnje.Na razini Europske unije sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta iznosila je u trećem kvartalu 2,2 posto, što znači da se nije mijenjala u prvih devet mjeseci ove godine, pokazalo je nedavno objavljeno izvješće Eurostata.U trećem tromjesečju prošle godine iznosila je dva posto.

Promjena u trećem tromjesečju nije bilo ni u eurozoni, gdje je stopa slobodnih radnih mjesta iznosila 2,1 posto, kao i u razdoblju od početka godine. U trećem tromjesečju 2017. iznosila je 1,9 posto.Promatrano po sektorima, u EU je stopa slobodnih radnih mjesta u sektoru industrije i graditeljstva u trećem ovogodišnjem tromjesečju iznosila 2,1 posto, te 2,5 posto u uslužnom sektoru.Sektor industrije i graditeljstva eurozone bilježio je u trećem tromjesečju stopu slobodnih radnih mjesta od dva posto, a sektor usluga 2,3 posto.

U Hrvatskoj je sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta pala u trećem kvartalu na 1,5 posto, s 1,9 posto koliko je iznosila u razdoblju od travnja do lipnja. Bilježi silazan trend od početka godine kada je iznosila 2,1 posto.U trećem tromjesečju prošle godine iznosila je 1,4 posto.Pritom je u trećem ovogodišnjem tromjesečju osjetno smanjena stopa slobodnih radnih mjesta u uslužnom sektoru, na 1,3 posto, s 2,0 posto koliko je iznosila u prethodna tri mjeseca. Blaži je pad zabilježen u industriji i graditeljstvu, na 1,5 posto, s 1,8 posto u prethodnom tromjesečju. Među zemljama članicama EU-a, čijim je podacima Eurostat raspolagao, daleko najvišu ukupnu stopu slobodnih radnih mjesta u trećem kvartalu imala je Češka, od 5,9 posto. Slijede Belgija s 3,6 posto, te Njemačka, Nizozemska i Austrija s po tri posto.

Najniže su, pak, stope slobodnih radnih mjesta bilježile Grčka, od 0,6 posto, te Španjolska, od 0,8 posto, i Bugarska, od 0,9 posto.Više stope slobodnih radnih mjesta nego u istom razdoblju prošle godine bilježile su ukupno 22 zemlje EU-a. Najviše je porasla u Češkoj, za 1,8 postotnih bodova. Slijede Cipar s povećanjem stope slobodnih radnih mjesta u trećem tromjesečju za 0,7 postotnih bodova u odnosu na isto razdoblje 2017., Finska s 0,6 postotnih bodova višom stopom i Latvija i Nizozemska gdje je ona uvećana po pola postotnog boda.

U Belgiji, Irskoj, Španjolskoj i Italiji stopa slobodnih radnih mjesta bila je nepromijenjena u odnosu na isto razdoblje prošle godine.Nižu stopu radnih mjesta nego u istom razdoblju prošle godine bilježile su samo Estonija, za 0,4 postotna boda, i Litva, za 0,1 postotni bod.Statistički ured EU-a izdvojio je Dansku, Francusku, Italiju i Maltu u zasebnu tablicu budući da njihovi podaci „nisu striktno usporedivi”, navodi se u izvješću.