Dnevne novosti

Sabor danas o novom Zakonu o poljoprivredi

06.12.2018 07:10 ZAGREB, 5. prosinca 2018. (Hina) - Hrvatski sabor danas će raspravljati o Konačnom prijedlogu zakona o poljoprivredi kojim se, kao ističe Vlada, osigurava održivi razvoj poljoprivrede, ostvaruju načela opće sigurnosti hrane i očuvanje prirodnih poljoprivrednih resursa, te povećava konkurentnost.
"Poljoprivreda se definira kao strateška grana gospodarstva u Hrvatskoj te je kao takva sastavni dio razvojnih strategija kako bi se ostvario održivi razvoj poljoprivrede te njezina gospodarska, ekološka i društvena uloga kao i ciljevi i okvir za njezinu provedbu", ističe ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Novim se Zakonom hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom Europske unije, te usklađuje sa ciljevima Zajedničke poljoprivredne politike. Zakonom se osigurava nastavak provedbe izravnih plaćanja, jasnije se definira zakonski temelj za sprječavanje i smanjenje nastajanja otpada od hrane i doniranje hrane, uvode se međunarodni standardi za hranu.

Osim toga jasnije se propisuju i skraćuju rokovi u postupcima registracije i zaštite naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Na dnevnom redu je još i Konačni prijedlog zakona o uzgoju domaćih životinja kojim se uz usklađivanje s europskim zakonskim okvirom jasnije definira uzgoj domaćih životinja i osnažuje položaj uzgojnih udruženja i organizacija, kao i još dva zakonska prijedloga kojima se Hrvatski zavod za prostorni razvoj od 1. siječnja 2019. pripaja Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja.