Dnevne novosti

Eurostat: Rast proizvođačkih cijena u listopadu blago ubrzao u EU i Hrvatskoj

06.12.2018 07:00 LUXEMBOURG, 5. prosinca 2018. (Hina) - Rast proizvođačkih cijene industrijskih proizvoda u Europskoj uniji i Hrvatskoj blago je ubrzao u listopadu, pokazuje novo mjesečno izvješće europskog statističkog ureda Eurostata.
Na razini Europske unije proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u listopadu 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su uvećane 0,6 posto. Daleko najveći rast cijena zabilježen je u energetskom sektoru, za 2,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su porasle 1,8 posto. Ako se izuzme energetski sektor, cijene su na mjesečnoj razini porasle 0,1 posto.

Blagi je pad proizvođačkih cijena, za 0,1 posto, zabilježen samo u sektoru netrajnih potrošačkih dobara.U industriji eurozone rast proizvođačkih cijena nešto je više ubrzao, na 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su prema revidiranim podacima Eurostata porasle 0,6 posto.I na tom je području energetski sektor prednjačio rastom cijena u listopadu za 2,7 posto na mjesečnoj razini. U rujnu cijene su porasle 1,8 posto. Ako se isključi energetski sektor, cijene su stagnirale.

Među zemljama EU-a u listopadu su najveći rast proizvođačkih cijena u industriji na mjesečnoj razini zabilježile Belgija (3,6 posto), Italija (1,8 posto), Rumunjska (1,6 posto), te Slovačka (1,3 posto). U Hrvatskoj su proizvođačke cijene u industriji u listopadu porasle 0,5 posto u odnosu na rujan, kada su uvećane 0,4 posto. Pad cijena na mjesečnoj zabilježen je u Estoniji, za 0,8 posto, Latviji, za 0,6 posto, Sloveniji, za 0,2 posto, te na Cipru, za 0,1 posto.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na razini EU-a u listopadu porasle 5,4 posto, nakon 4,9-postotnog rasta u prethodnom mjesecu, utvrdili su statističari Eurostata. Najveći je skok proizvođačkih cijena zabilježen u energetskom sektoru, za 17,1 posto u odnosu na prošlogodišnji listopad. U prethodnom su mjesecu cijene u tom sektoru porasle za 15,5 posto. Ako se isključi energetski sektor, proizvođačke su cijene u industriji EU-a u listopadu su na godišnjoj razini porasle 1,7 posto, jednako kao i u prethodnom mjesecu. U eurozoni su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u listopadu na godišnjoj razini uvećane 4,9 posto, nakon revidiranog 4,6 postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Među zemljama članicama izdvajala se Belgija s 10,4 postotnim rastom proizvođačkih cijena. Slijedi Danska sa 9,9 posto, Mađarska s 8,4 posto, i Velika Britanija sa 7,7 posto. U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u listopadu na godišnjoj razini porasle 3,7 posto, u odnosu na 3,5-postotni rast u prethodnom mjesecu, pokazuje izvješće Eurostata. Pad cijena je kao i u prethodnom mjesecu zabilježila samo Irska, za 2,7 posto.