Dnevne novosti

Komora arhitekata traži da Vlada u zakonu ostavi ovlaštene krajobrazne arhitekte

03.12.2018 07:10 ZAGREB, 30. studenoga 2018. (Hina) - Hrvatska komora arhitekata u petak je kritizirala Vladin prijedlog izmjena Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje, kojim su ovlašteni krajobrazni arhitekti izostavljeni iz članstva u Komori arhitekata, ocijenivši da se radi o neodrživom i pogubnom rješenju kojim se ruše struka i vladavina prava na području gradnje i komorskog sustava.
U konačnom prijedlogu Zakona brisan je članak kojim se utvrđuje da su ovlašteni krajobrazni arhitekti članovi Hrvatske komore arhitekata. Statut Komore uređuje zadaće ovlaštenih krajobraznih arhitekata vezane uz poslove projektiranja na području gradnje.B risanje toga članka iz zakona dovelo bi do zabrane ovlaštenim krajobraznim arhitektima da ubuduće obavljaju licencirane poslove projektiranja na području gradnje, a time i do njihova brisanja iz članstva u Komori, upozorava Hrvatska komora arhitekata u priopćenju.

Predsjednica Hrvatske komore arhitekata Željka Jurković ocijenila je da se radi o regulatornom nasilju nadležnog ministarstva nad strukom, koje se "nije ustručavalo predložiti stručno neodrživo, a za komorski sustav i komorske članove iz reda ovlaštenih krajobraznih arhitekata pogubno rješenje, sve sa ciljem stvaranja privida da je problem riješen". Iz komore napominju da predloženi tekst uopće ne govori o ovlaštenim krajobraznim arhitektima dakle o osobama koje su ispunile zakonske uvjete da im Komora izda licencu. Naime, samo licencirani pojedinci mogu biti članovi Komore. To se jednako odnosi i na arhitekte (završen studij arhitekture – tehničke znanosti) i na krajobrazne arhitekte (završen studij krajobrazne arhitekture – biotehničke znanosti). 

"Suprotno tome, u predloženom je članku riječ o svim osobama koje završe studij krajobrazne arhitekture, a koje su po naravi svoje struke - izvan i neovisno o bilo kakvoj licenci - obrazovane za obavljanje poslova u području gradnje u svojstvu suradnika, kao što su to i mnogobrojne druge struke (geografi, biolozi, ekolozi, šumari, agronomi, sociolozi, demografi, itd.). Za suradničke im poslove ne treba ni licenca Komore, ni članstvo u Komori, a o njima Komora ne treba voditi ni bilo kakve evidencije", navodi komora. Dodaju da su u članstvu komore i pod nadzorom komore samo one osobe koje u području gradnje obavljaju licencirane poslove projektiranja u svojstvu ovlaštenih/odgovornih osoba.

"Predsjednik Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata Mario Jukić objasnio je da je za obavljanje određenih poslova krajobrazne arhitekture neophodno ovlaštenje koje predstavlja potvrdu profesionalnog iskustva i daje odgovornost i pravo obavljanja određenih poslova."Ako se djelovanje struke krajobrazni arhitekt deregulira, možemo očekivati sigurnosne propuste, probleme i štete u otvorenim prostorima, a odgovornost ostaje upitna", upozoravaju iz komore iz koje tvrde da je cilj predložene izmjene nelegitiman. S jedne strane, poručuju, takvim se zakonskim prijedlogom zaobilaze ovlašteni krajobrazni arhitekti, a s druge strane, komora gubi svoja bitna javnopravna obilježja i pretvara se u "evidentičara" osoba koje s njezinim zadaćama i svrhom postojanja nemaju nikakve veze.Stoga Komora arhitekata predlaže da se zadrži postojeće zakonsko rješenje.

"Hrvatska komora arhitekata traži da Vlada postupi odgovorno i kompetentno te ne dopusti da se u parlamentarnu proceduru pošalje zakonski tekst koji ruši i struku i vladavinu prava u području gradnje i komorskog sustava, a time i sama programska opredjeljenja Vlade u izgradnji pravne države", poručila je Jurković.