Dnevne novosti

Pauk: Županije preuzimaju poslove državne uprave

30.11.2018 07:20 ZAGREB, 29. studenoga 2018. (Hina) - Do kraja godine bit će predstavljen zakonski okvir kojim će poslovi državne uprave biti preneseni na županije, što predstavlja velik korak u procesu decentralizacije, najavio je u četvrtak predsjednik Hrvatske zajednice županija (HZŽ) Goran Pauk uoči sjednice Izvršnog odbora HZŽ-a.

Vlada će predložiti zakonski okvir kojim će županije preuzeti poslove ureda državne uprave i time dobiti priliku izravno odgovarati na potrebe građana te im omogućiti bržu i efikasniju uslugu. "Objedinjavanjem i samostalnim izvršenjem aktivnosti unutar različitih resora, županije će moći značajnije participirati u vlastitoj lokalnoj zajednici te građanima i poduzetnicima omogućiti rješavanje brojnih predmeta na jednom mjestu. Time Vlada započinje proces stvarne decentralizacije u kojemu su jedinice lokalne i regionalne samouprave partneri Vladi u provedbi nacionalnih politika", istaknuo je Pauk.

Prijenosom poslova ureda državne uprave županijama racionalizirat će se i pojednostaviti procesi i povećati zadovoljstvo građana. Stoga je smjer zakonskih promjena prema povećanju participacije građana u upravljanju te racionalizaciji lokalnog političkog sustava i lokalne administracije iznimno dobar, ocijenio je Pauk. 

Državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac istaknula je kako se davanje većih ovlasti jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave kroz funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju temelji na načelu supsidijarnosti, prema kojem poslove iz domene javne vlasti treba obavljati na što je moguće nižoj razini. To će se regulirati Zakonom o sustavu državne uprave, čiji prijedlog je u proceduri, te izmjenama 41 zakona, 7 uredbi i 13 pravilnika, kao što su Zakon o jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u području Upravnog odjela za povjerene poslove državne uprave, te izmjenama posebnih zakona iz djelokruga gospodarstva, društvenih djelatnosti, opće uprave, imovinsko-pravnih poslova i sl.