Dnevne novosti

Sabor danas o udomiteljstvu

29.11.2018 07:30 Obitelj
ZAGREB, 28. studenoga 2018. (Hina) - Hrvatski sabor danas će raspravljati o Konačnom prijedlogu zakona o udomiteljstvu koji se proteklih dana našao u fokusu javnosti nakon što se pokazalo da se koalicijski partneri, HDZ i HNS, razilaze na pitanju treba li udomljavanje dopustiti životnim i neformalnim životnim partnerima.

O toj su temi koalicijski partneri razgovarali u srijedu u Banskim dvorima, nakon čega je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak ponovio da će HNS, ne prihvati li se njegov amandman, biti suzdržan kod glasovanja o Zakonu. HNS ide sa amandmanom jer želi da se u udomitelje ubroje i životni i neformalni životni partneri, rekao je Vrdoljak. Premijer Andrej Plenković ranije je poručio da Vlada neće prihvatiti HNS-ov amandman, ali da zbog toga koalicija i parlamentarna većina neće doći u pitanje.

Vlada, koja je Zakon predložila, ističe da će on omogućiti povećanje broja udomiteljskih obitelji, regionalnu ravnomjernost udomiteljstva, te uspostavljanje udomiteljstva kao zanimanja za nezaposlene udomitelje.U Hrvatskoj je u 2016. bilo 3.049 udomiteljskih obitelji, 1.492 za djecu i mladež i 1.557 za odrasle i starije osobe. U udomiteljskim obiteljima za djecu i mladež bilo je smješteno 2.342 korisnika, a u onima za odrasle i starije 4.459 korisnika. U domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi bilo je smješteno je 864 djece. Najveći broj udomiteljskih obitelji je na području Zagrebačke županije i Grada Zagreba, malo ih je u južnim i priobalnim područjima Republike Hrvatske.