Dnevne novosti

Kujundžić: Novi Zakon o pobačaju u veljači

27.11.2018 07:20 ZAGREB, 26. studenoga 2018. (Hina) - Prijedlog novog Zakona o pobačaju trebao bi biti gotov u veljači iduće godine, a kako se radi o vrlo osjetljivom zakonu nedavno osnovano povjerenstvo prvo će napraviti analizu zakona koji su na snazi u zemljama Europske unije, od onih u kojima je pobačaj zabranjen do država gdje je pobačaj potpuno liberaliziran, izjavio je u ponedjeljak Hini ministar zdravstva Milan Kujundžić.
Povjerenstvo za izradu zakona ima desetak članova, predstavnika medicinske struke, bioetičara i pravnika, a zbog osjetljivosti teme Kujundžić ne želi otkrivati njihova imena niti iz kojih institucija dolaze. No, poručuje da će se u analizi zakona prvenstveno gledati rezultate koje su polučili, a ne svjetonazorska pitanja. 

Ova Vlada će preuzeti odgovornost

"Da se radi o vrlo osjetljivom zakonu govori i to što je na snazi još uvijek zakon iz 1979. godine. Vlade su se smjenjivale, a da u njega nisu ni taknule. Držim da je odluka Ustavnog suda ispravna te da ga treba prilagoditi vremenu, a ova će Vlada preuzeti tu odgovornost", rekao je Kujundžić. Ustavni sud donio je 2. ožujka 2017. godine odluku kojom je obvezao Hrvatski sabor da u roku dvije godine donese novi Zakon o pobačaju, uz zaključak kako pritom nije moguće zabraniti prekid trudnoće."Zakonodavno rješenje po kojem je dopušten prekid trudnoće do desetog tjedna nije protuustavno. Ako bi Sabor odlučio suprotno, bilo bi to protivno odluci Ustavnog suda", kazao je tada predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović. Naglasio je kako sud pritom "ne smatra da postoji ustavno pravo na pobačaj kao ljudsko pravo, nego da postoji pravo na privatnost žene koja uključuje pravo na slobodu izbora". Ustavni sud takvu je odluku donio nakon što je odbacio prijedlog udruge koja je još prije 26 godina tražila da se postojeći zakon o pobačaju iz 1979. godine proglasi neustavnim.

Pravobraniteljica očekuje da novi zakon ne bude restriktivan prema ženskim pravima

Donošenje novog zakona o pobačaju komentirala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić kazavši kako ona zasad nije pozvana da sudjeluje u izradi zakona ali očekuje da novi zakon ne bude restriktivan prema ženskim pravima. Očekujem da će se zadržati postojeća prava i možda se modernizirati u određenim područjima, rekla je Ljubičić koja smatra kako ne bi trebalo tajiti tko su članovi povjerenstva za izradu zakona."Sve što je u domenu izrade nacionalnog zakonodavstva treba biti transparentno. Zavjet šutnje u bilo kojem smislu nije dobar i ne daje osjećaj sigurnosti građanima i građankama u postupanje državnih institucija", kaže Ljubičić. Najavila je da će tražiti uključivanje Pravobraniteljstva za ravnopravnost spolova s prijedlozima i primjedbama u izradu zakona, što je i inače "modus operandi" te institucije.