Dnevne novosti

Švicarci odbili dati prednost svojim zakonima pred međunarodnim sporazumima

26.11.2018 07:05 ZAGREB, 25. studenoga 2018. (Hina/BBB) - Švicarci su na referendumu u nedjelju odbili prijedlog da se švicarskom zakonu da prednost pred međunarodnim zakonima i sporazumima, prenosi BBC. Nepotpuni rezultati pokazuju da je 67 posto birača glasalo protiv i 33 za taj prijedlog, objavila je državna televizija SRF.

Kritičari tog prijedloga tvrdili su kako bi se time naštetilo ugledu Švicarske u svijetu. Ovakvi rezultati velik su udarac za desnu Švicarsku narodnu stranku (SVP) koja je započela tu inicijativu i koja godinama predlaže slabije odnose s Europskom unijom i ograničavanje imigracije, piše BBC. 

"Ovo je velik poraz", rekla je Celine Amaudruz, potpredsjednica te stranke koja je najveća u Federalnoj skupštini. Prijedlog SVP-a uzdrmao je cjelokupni švicarski politički spektar jer je mogao ugroziti odnose s Europskom unijom, pa čak i s Ujedinjenim narodima, zaključuje BBC. Švicarci su u nedjelju odlučivali i o tome treba li dati poticaje stočarima koji svojim kravama ne režu rogove, no taj su prijedlog odbacili. 

Prihvatili su pak prijedlog da se osiguravajućim kućama da mogućnost da prikupljaju informacije o mogućim prevarama s osiguranjem.Radi se o zakonu što ga je u ožujku predložila savezna vlada a koji predviđa posebne ovlasti prikupljanja informacija o 'lažnim bolesnicima', a posebice "tajno promatranje" ljudi za koje se sumnja da varaju sustav.