Dnevne novosti

KoHOM protiv novog Zakona o posjedovanju oružja

16.11.2018 07:35 ZAGREB, 15. studenoga 2018. (Hina), Koordinacija liječnika obiteljske medicine (KoHOM) obrušila se u četvrtak na novi Zakon o nabavi i posjedovanju oružja, po kojemu obiteljski liječnici moraju pratiti zdravstveno stanje vlasnika oružje, te tvrde da ih obaveze, koje proizlaze iz novoga zakona, previše opterećuju, narušavaju odnos s pacijentima, a u konačnici ne pridonose sigurnosti. 
KoHOM u priopćenju navodi kako ih smeta što je kontinuirana odgovornost za pacijente koji posjeduju oružje prebačena kao teret obiteljskim liječnicima čime su, kažu, dovedeni u dvostruko neugodno situaciju - i prema zakonu i prema svojim pacijentima. Po novom zakonu, koji je na snazi od 1. studenoga, obiteljski liječnik mora pratiti značajnije promjene zdravstvenog stanja vlasnika oružja te o tome izvijestiti policiju. 

KoHOM upozorava da liječnici obiteljske medicine na temelju kratkog pregleda automatski moraju svaku promjenu u zdravstvenom kartonu pacijenta, pa i onu kratkotrajnu, prijavljivati policiji, te da za to nemaju nikakav precizan naputak koji bi jasno definirao bolesti i stanja koja utječu na sposobnost posjedovanja oružja. 

Trenutni Pravilnik o zdravstvenim pregledima za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja to "definira" u članku 10. u kojem su pobrojane gotovo sve moguće bolesti i stanja. Niz je svakodnevnih situacija reguliranih Pravilnikom zbog kojih bi pacijente trebali prijaviti MUP-u, kažu u KoHOM-u. 

"Utječe li visok tlak na sigurno rukovanje oružjem? Treba li prijaviti MUP-u svakog nereguliranog hipertoničara za kojeg imamo saznanje da posjeduje oružje? Utječe li astma ili KOPB na na sigurno rukovanje oružjem? Bolesti probavnog sustava, bolesti kože i potkožnog tkiva, bolesti mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva, bolesti genitourinarnog sustava, ostale bolesti, prirođene malformaciji i deformacije, simptomi, abnormalni klinički nalazi, posljedice ozljeda, otrovanja…

 Sve je to pobrojano člankom 10. spornog Pravilnika i  očekuje se da će izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite u pet minuta procijeniti i donijeti odgovarajuću prosudbu 'o zdravstvenoj sposobnosti za posjedovanje oružja' , obrazložiti to pacijentu i prijaviti ga MUP-u ?!

Ne učini li tako smatrati će ga se odgovornim!", upozoravaju u priopćenju.   KoHOM predlaže zakonodavcu da iskoristi iskustva drugih zemalja koje su ovo pitanje zakonski dobro uredile. U suprotnom, ako će se inzistirati na ovakvim odredbama zakona, liječnici  obiteljske medicine držat će se  "slijepo" odredbi trenutnog zakona i postojećih podzakonskih akata, te će za svaku osobu za koju imaju saznanja da posjeduje oružje, pri svakoj promjeni zdravstvenog stanja opisanoj u Pravilnik, obavijestiti nadležnu policijsku postaju i tako stalno inicirati izvanredne  preglede vlasnika oružja u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi.