Dnevne novosti

Zagrebačka Specijalna bolnica za plućne bolesti dobila međunarodnu akreditaciju

07.11.2018 07:10 ZAGREB, 6. studenoga 2018. (Hina), Specijalna bolnica za plućne bolesti u Rockefellerovoj ulici u Zagrebu prva je javna zdravstvena ustanova u Hrvatskoj s međunarodnom akreditacijom kvalitete zdravstvene zaštite, objavljeno je u utorak na prigodnoj svečanosti u bolnici u kojoj je prije tri godine otvoren odjel palijativne medicine.
Danas ta bolnica ima 34 palijativna kreveta i najveći je stacionarni kapacitet za palijativne pacijente u Hrvatskoj, a način njezina rada odgovara standardima na međunarodnom nivou,  rekao je na svečanosti ravnatelj bolnice dr. Marinko Artuković.

Ta je bolnica prva u Hrvatskoj postavila standarde kvalitete prepoznati od međunarodne akreditacijske agencije, odnosno vanjskih neovisnih procjenitelja kvalitete u zdravstvu.

"To znači da je naš rad usklađen s optimalnim standardima za djelatnost koju obavljamo", istaknuo je ravnatelj  bolnice, u kojoj je krajem 2015. godine osnovan odjel palijativne medicine, a s novom djelatnošću pojavila se i potreba nadogradnje standarda što su kasnije  prepoznali i međunarodni ocjenitelji. 

Bolnica u Rockefellerovoj nije hospicij, u njoj se samo olakšavaju simptomi pacijenata u terminalnoj fazi bolesti, a smještaj prosječno traje dva tjedna. Artuković  ističe da su i planovi i potrebe za takvom vrstom skrbi i u Zagrebu i u Hrvatskoj daleko veće. 

Ministar zdravstva i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), Milan Kujundžić i Lucijan Vukelić, među prvima su čestitali djelatnicima bolnice na akreditaciji te istaknuli  da "ona znači da bolnica ispunjava visoke standarde Europske unije".

Vukelić je istaknuo da Specijalna bolnica za plućne bolesti u zadnje dvije godine ima poboljšanje rezultata za 80 posto, što je iznimno postignuće, sada priznato i kroz ovu međunarodnu akreditaciju. Očekuje da će se proces akreditacije i drugih javnozdravstvenih ustanova ubrzati i početi iduće godine, "sada kada je agencija za akreditaciju u zdravstvu pripojena resornom ministarstvu".  

"Činjenica da zdravstvena ustanova ima akreditaciju kvalitete u budućnosti će biti kriterij za ugovaranje usluga s osiguravateljem", rekao je ravnatelj HZZO-a. U ime osnivača bolnice, Grada Zagreba, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč ustvrdio je da je bolnica u Rockefellerovoj  "prvi biser u kruni koji je napravio visoki standard akreditacije i poticaj drugim zdravstvenim ustanovama u Zagrebu i Hrvatskoj". Plan je da u iduće dvije godine sve javnozdravstvene ustanove u Zagrebu dobiju akreditaciju, čime će postati konkurentne i na europskoj i na svjetskoj razini, kaže Jeleč. 

Kujundžić: Iduće godine kreće izgradnja bolnice u Blatu 

Ministar Kujundžić na svečanosti je izvijestio da je jučer s gradonačelnikom Milanom Bandićem obišao gradilište u Blatu, gdje se  priprema zajednički projekt Grada i Vlade na izgradnji nacionalne dječje bolnice, a koja bi, po ministrovim riječima, mogla početi već iduće godine.  

"Dječja bolnica, odnosno sveučilišna bolnica strateški je interes ove nacije i hrvastke države. Uključena su dva ozbiljna partnera - Vlada RH i Grad Zagreb, tako da vjerujem da će se započeti s gradnjom sljedeće godine a u sljedećih pet do sedam godina tamo će biti ne samo dječja nego i sveučilišna bolnica", rekao je ministar Kujundžić.