Dnevne novosti

Istočneeuropske bande oštetile njemački socijalni sustav za 50 milijuna eura

02.11.2018 07:07 BERLIN, 1. studenoga 2018. (Hina) -Kriminalne bande iz Rumunjske i Bugarske su samo prošle godine lažnim navodima njemački sustav socijalne pomoći oštetile za preko 50 milijuna eura, javlja javni servis ARD u četvrtak pozivajući se na izvore u njemačkoj vladi.
Kriminalne bande su u Njemačku organizirano dovodile osobe iz siromašnijih slojeva društva, pri čemu neki mediji spominju nacionalnu skupinu Roma, lažno ih zapošljavale i tada na osnovu toga uzimale pomoć za dugotrajno nezaposlene tzv. Hartz IV uz istodobno lažne podatke o stanovanju i broju članova obitelji.Mjesečna pomoć za dugotrajno nezaposlene iznosi 409 eura ali uz to još treba pridodati i troškove za dječji doplatak i pomoć pri plaćanju stanarine.Najveći dio slučajeva odnosi se na velika urbana područja poput Ruhrske oblasti. Njemačke vlada je priopćila kako djelatnici državnih ureda za zapošljavanje, preko kojih se vrši obračun i isplata ovih socijalnih davanja, zbog prevelikog obima posla i manjka osoblja, nisu u stanju provjeravati navode tražitelja pomoći što otvara prostora zlouporabi.

Liberalno-demokratska stranka (FDP) koja je od vlade zatražila službene informacije o ovom slučaju prijevare je zatražila hitne mjere kako bi se spriječila zlouporaba socijalnog sektora.„Povjerenje u pravnu državu ne smije trpjeti zbog propusta u borbi protiv zlouporabe. Mjere protiv zlouporabe su nedostatne“, rekao je Pescal Kober iz FDP-a.Pravo na financijsku pomoć za dugotrajno nezaposlene imaju njemački državljani. Građani EU-a moraju neko vrijeme biti zaposleni u Njemačkoj kako bi primali ovu pomoć. Kriminalne bande prividno zapošljavaju svoje sugrađane da bi ih nakon kraćeg vremena „otpustile“ i za njih primale socijalnu pomoć.