Dnevne novosti

Horvat: Nacionalna strategija održivog razvoja bit će završena do početka 2020.

23.10.2018 07:25 DUBROVNIK, 22. listopada 2018. (Hina), Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u ponedjeljak je na regionalnoj konferenciji o održivom razvoju „Održivost - budućnost poslovanja“ istaknuo da će nacionalna strategija održivog razvoja biti gotova do početka 2020., a primijenit će se 2021. godine, kada započinje novi financijski okvir EU, pri čemu će u segmentu gospodarstva za provedbu mjera trebati gotovo dvije milijarde kune.
„Nacionalna strategija održivog razvoja, na kojoj radimo, bit će gotova do početka 2020. godine, a primijenit će se 2021. godine. Pristup će biti radikalno drukčiji nego dosad“, najavio je Horvat na konferenciji u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Global Compact mreže Hrvatska, u okviru godišnjeg sastanka UN Global Compacta.

Uz predstavnike Vlade RH i državnih institucija, prisutni su bili i predstavnici poslovnog sektora i Ujedinjenih naroda i više od 30 Global Compact mreža iz Europe, Sjeverne Amerike i s Bliskog Istoka. Horvat te podsjetio da je prošli tjedan održano nacionalno savjetovanje o digitalnoj transformaciji u Rapcu. „Moramo se transformirati brzo i održivo kako bismo išli u korak s Europom i europskim okruženjem. Način razmišljanja u velikim gospodarstvima SAD-a, Kine ili Indije nam više ne daje priliku da zaostajemo.

Pritom rast i razvoj moramo temeljiti na realnim i živućim osnovama. Ne samo na vlastitoj potrošnji, već na rastu gospodarskog sektora temeljem kvalitetnih ulaganja te inovacijama u novim industrijama“, rekao je Horvat.Dodao je kako će nacionalna strategija biti utemeljena baš na tim postulatima, a izrazio je nadu da će i provedbeni plan s vremenskim i financijskim okvirima biti gotov do 2021. godine.

"Tada se otvara novi financijski okvir u Europskoj uniji, u kojem će nam u segmentu gospodarstva za provedbu takvih mjera trebati gotovo dvije milijarde kune. Ozbiljno se na to pripremamo i čim se financijski okvir usuglasi, a alokacija otvori, imat ćemo natječaje za inovativna poduzeća i start-upove.

Konkurentnost ćemo graditi u inovacijskom sektoru“, zaključio je Horvat. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da održivi razvoj nije održiv bez dobre podloge u obrazovanju i znanosti. „Bitno je surađivati, koristiti međunarodna iskustva i predstaviti na međunarodnoj razini što radimo kako bismo osigurali taj dobar temelj. Imamo vrlo pozitivno izvješće Europske komisije o reformi obrazovanja i priznanje CERN-a, a i u kurikularnoj reformi baš je održivi razvoj jedna od sedam međupredmetnih tema koja se integrira u sve predmete“, rekla je Divjak.

Direktorica UN Global Compacta za inicijativu i članstvo Sue Allchurch istaknula je značaj poslovne zajednice u ostvarenju ciljeva održivog razvoja. „Svijet je u posljednjih dvadeset godina iznimno napredovao i zahvaljujući tome prepolovili smo broj stanovništva pogođenog siromaštvom i broj djece koji umire prije navršenih pet godina, a maternalni mortalitet za 40 posto.

Sad nam slijede novi izazovi u održivom razvoju i sigurni smo da se mogu savladati, a 80 posto tvrtki koje surađuju s UN Global Compactom posvetilo se tome. To je ohrabrujuće“, rekla je Allchurch. Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja izjavila je kako društveno odgovorno poslovanje i održivi razvoj danas nemaju alternativu i sve tvrtke koje se tome ne prilagode teško će opstati u budućnosti. 

„Tom smjeru trebaju težiti svi poslodavci i tome smo posvećeni. Većina naših velikih tvrtki je to usvojila. Burze uz financijska sada traže i nefinancijska izvješća o odgovornom poslovanju. To je jako bitno za našu zajednicu, a o tome želimo educirati i sve srednje i male tvrtke. Želimo im dati priliku za budućnost“, rekla je Deranja. Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako očekuje da će i dubrovački poslodavci prepoznati važnost uključivanja u javni život zajednice. 

„Od prvog dana se zalažemo za održivi razvoj grada, kroz segmente zaštite okoliša i turizma, gdje je važno naći razinu profitabilnosti, ali i kvalitete života. Građanin mora biti središnja figura održivog razvoja“, istaknuo je Franković.Na konferenciji se raspravlja o budućnosti rada i održivog poslovanja, dobrim praksama i inovativnim rješenjima poslovnog sektora za zaštitu okoliša te o važnoj ulozi investicija u postizanju održivog rasta i razvoja cjelokupnog gospodarstva.

Na tri panela - 'Budućnost rada', 'Ulaganje u održivost' i 'Zaštita okoliša i razvoj" - uz ministre u resorima ključnim za održivi razvoj i glavnog direktora HUP-a Davora Majetića, sudjeluju i predstavnici tvrtki A1, Atlantic grupa, Adris grupa,  Cemex, Coca Cola HBC Hrvatska, Deloitte, Mars, Rimac automobili i Tehnix, kao i EBRD-a, Svjetske banke.UN Global Compact najveća je svjetska inicijativa za održivi razvoj i broji 13000 članova u 170 država. Osim poslovnog sektora, okuplja i predstavnike akademske zajednice, civilnog društva, vlada, poslovnih udruga te samog UN-a. Hrvatskom mrežom Global Compact-a upravlja Hrvatska udruga poslodavaca.