Dnevne novosti

HUO: Organizator putovanja mora osigurati najmanje 10 posto prodaje paket-aranžmana

22.10.2018 07:25 ZAGREB, 19. listopada 2018. (Hina), Iz Hrvatskog ureda za osiguranja (HUO) u petak su, u povodu "slučaja Kompas", priopćili kako zakon nalaže organizatoru putovanja osiguranje najmanje 10 posto od ukupnog iznosa prodaje paket-aranžmana u prethodnoj poslovnoj godini, radi povrata novca putnicima u slučaju nesolventnosti agencije.

Iz HUO-a navode kako Zakon o pružanju usluga u turizmu propisuje da organizator turističkih paket aranžmana mora za turistički paket-aranžman osigurati jamčevinu za slučaj nesolventnosti, koju može realizirati kod društva za osiguranje ili banke u obliku ugovora o osiguranju odnosno bankarske garancije. Ističe se da su tu jamčevinu organizatori putovanja dužni osigurati upravo zbog potencijalnog slučaja vlastite nesolventnosti, kako bi u tom slučaju putniku mogli vratiti novac koji je uplatio on ili netko u njegovo ime.

Jamčevina mora pokriti iznose plaćanja izvršenih u korist putnika u vezi s paket-aranžmanima, uzimajući u obzir duljinu razdoblja između predujmova i završnih plaćanja i završetka paket-aranžmana, kao i procijenjeni trošak repatrijacija u slučaju nesolventnosti organizatora.

Iznos jamčevine ne smije biti manji od 10 posto od ukupnog iznosa prodaje paket-aranžmana ostvarenog u prethodnoj poslovnoj godini odnosno ne smije biti manji od 10 posto od planiranog godišnjeg iznosa prodaje paket-aranžmana u tekućoj poslovnoj godini, ako je plan godišnje prodaje paket-aranžmana u tekućoj, veći u odnosu na ostvarenu prodaju paket-aranžmana u prethodnoj godini.

HUO upozorava da su za izostanak ili neadekvatnost jamčevine propisane i prekršajne kazne organizatorima putovanja, a nadzor tih kazni provodi Ministarstvo turizma. "Iz svega navedenog proizlazi da bi eventualna odgovornost osiguratelja bila samo do razine ugovorene jamčevine, o čijoj visini i adekvatnosti organizator putovanja mora voditi računa, budući da je za istu zakonski odgovoran", zaključuje se u priopće nju HUO-a.

Mediji su pak objavili da osigurana svota u slučaju stečaja agencije Kompas, kod jednog ovdašnjeg osiguravatelja, iznosi samo 300 tisuća kuna za razdoblje između srpnja 2018. do srpnja 2019. godine, što znači da bi većina oštećenih putnika te agencije koja je već uplatila aranžman mogla ostati i bez putovanja i bez novca. Procjenjuje se da se radi o više od dvije tisuće klijenata. 

Kako navode mediji, Kompasov promet u segmentu paket-aranžmana u 2017. godini iznosio je više od 65 milijuna kuna, pa proizlazi da je ta agencija, umjesto 10 posto, za slučaj stečaja ugovorila manje od jedan posto prometa.