Dnevne novosti

Više od 60 šefova država i vlada na obilježavanju kraja Prvog svjetskog rata u Francuskoj

19.10.2018 07:03 PARIZ, 18. listopada 2018. (Hina/afp), Više od 60 predsjednika država i vlada među kojima američki predsjednik Donald Trump i ruski Vladimir Putin, sudjelovat će 11. studenoga u Parizu na obilježavanju stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel će dan prije simbolično posjetiti šumu pokraj Compiegnea, gdje je prije sto godina u vlaku zapovjednika savezničkih snaga, francuskog maršala Ferdinanda Focha potpisan prekid neprijateljstava. Bit će to prvi put da se čelnici bivših ratnih neprijatelja nađu zajedno u Compiegneu. "Bit će to na tragu Helmuta Kohla i Françoisa Mitterranda koji su se 1984. primili za ruke na mjestu bitke za Verdun", što je postalo jednim od najvećih simbola francusko-njemačke pomirbe, naglasila je Elizejska palača.

Macron će prije toga, od 4. do 9. studenoga, preći "put sjećanja" po mjestima ključnih bitaka, objavila je u četvrtak Elizejska palača.Vrhunac svečanosti bit će govor francuskog predsjednika u nedjelju 11. studenoga u 11 sati pod lukom Trijumfalnih vrata u Parizu, pred najmanje 60 šefova država i vlada.

Među njima bit će, kako je u utorak tijekom posjeta Francuskoj najavio hrvatski premijer Andrej Plenković, i šefica hrvatske države Kolinda Grabar-Kitarović. "Nadam se da će ovaj posjet, nakon kojeg će uslijediti posjet predsjednice u povodu proslave 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata, pridonijeti već odličnim odnosima između Hrvatske i Francuske", rekao je Plenković u Parizu.

Svi će se dužnosnici nakon svečanosti na Elizejskim poljanama okupiti na Forumu mira, koji će simbolično otvoriti Angela Merkel i trebao bi postati godišnje mjesto okupljanja u Parizu.Samo zemlje sudionice koje su "dale vojsku ili radnike na europskim bojištima" pozvane su u Pariz, pojasnilo je predsjedništvo, kako bi obrazložilo nedolazak nekih zemalja.