Dnevne novosti

MMF zadržao procjenu rasta hrvatskog BDP-a u ovoj godini na 2,8 posto

09.10.2018 07:25 ZAGREB, 9. listopada 2018. (Hina), Međunarodni monetarni fond (MMF) zadržao je u najnovijim prognozama procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 2,8 posto, dok u idućoj očekuje usporavanje rasta na 2,6 posto, pokazuje u utorak objavljeno izvješće „World Economic Outlook”.
Prema tom izvješću, MMF je procjene hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj i idućoj godini ostavio nepromijenjene u odnosu na prethodne prognoze iz travnja ove godine.No, blago je povećao procjenu inflacije u ovoj godini s prethodnih 1,5 na 1,6 posto.

U 2019. godini inflacija bi, pak, mogla iznositi oko 1,5 posto.MMF u ovoj godini, također, očekuje nastavak pada stope nezaposlenosti s lanjskih 12,4 na 12 posto, dok bi u idućoj godini ta stopa mogla skliznuti na 11,2 posto. Višak u tekućoj bilanci plaćanja Hrvatske mogao bi, prema procjenama MMF-a, ove godine skliznuti s lanjskih 3,9 na 2,7 posto BDP-a. U idućoj godini bi, pak, taj višak mogao dodatno pati na 2,3 posto BDP-a.

Procjene MMF-a o BDP-u u skladu s ostalimaI većina domaćih i stranih analitičara u ovoj godini očekuje blago usporavanje rasta gospodarstva u odnosu na lanjskih 2,9 posto.Tako Hrvatska narodna banka (HNB) procjenjuje da će BDP porasti za 2,8 posto, dok Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) očekuje rast od 2,7, a Europska komisija od 2,6 posto.

Najoptimističniji su analitičari Addiko banke i Ekonomskog instituta Zagreb, koji očekuju rast gospodarstva od 3 posto, dok Ersta banka procjenjuje rast na 2,8, a analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) na 2,3 posto.Vlada je, pak, proračun za ovu godinu temeljila na procjeni rasta gospodarstva od 2,9 posto.

U prvom tromjesečju ove godine hrvatski BDP porastao je za 2,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je u drugom kvartalu rast ubrzan na 2,9 posto.

MMF smanjio procjene rasta globalnog gospodarstva

U najnovijem izvješću, obavljenom na godišnjem sastanku MMF i Svjetske banke na indonezijskom otoku Baliju, MMF je smanjio procjenu rasta globalnog gospodarstva u ovoj godini na 3,7 posto, dok je u prognozama iz srpnja očekivao rast od 3,9 posto.

Smanjenje procjena rasta posljedica je, poručio je MMF, trgovinskih tenzija i uvođenja uvoznih carina, što nanosi štete međunarodnoj trgovini, dok se zemlje u razvoju bore s oštrijim financijskim uvjetima i odljevom kapitala.