Dnevne novosti

Europski sud potvrdio sankcije ruskim kompanijama zbog krize u Ukrajini

14.09.2018 07:15 LUXEMBOURG, 13. rujna 2018. (Hina/dpa), Sankcije koje su zemlje Europske unije uvele ruskim bankama i naftnim i plinskim kompanijama zbog krize u Ukrajini imaju dostatno pravno i vanjskopolitičko opravdanje, presudio je u četvrtak Opći sud EU-a.
Sankcije uključuju ograničenja određenih vrsta financijskih transakcija, izvoz osjetljivih proizvoda i tehnologija i pristup tržištma kapitala a cilj im je povećati troškove ruskog uplitanja u stanje u Ukrajini i poticanje mirnog rješenja spora, napominje agencija dpa.Meta su im, među ostalima, ruske državne banke Sberbank i VTB, naftna tvrtka Rosneft i plinski div Gazprom.

Rusiju se optužuje da od 2014. godine, kada je pripojila poluotok Krim, podupire proruske separatiste na istoku Ukrajine, zbog čega joj je Zapad uveo sankcije.

Pojedine ruske kompanije podigle su tužbu pred Europskim sudom pravde (ECJ), tražeći poništenje kaznenih mjera. U današnjoj presudi Opći sud EU-a utvrdio je da su članice EU-a podastrle dostatno opravdanje za svoje mjere i da postupaju u skladu s europskom politikom "očuvanja mira i međunarodne sigurnosti".

Suci su istaknuli i da su ograničenja EU-a u skladu sa Sporazumom EU-a i Rusije o partnerstvu iz 1997. godine, budući da su razmjerna sigurnosnim interesima EU-a i nužna za njihovo očuvanje.Ruske tvrtke imaju rok od dva mjeseca za podnošenje žalbe na presudu pred Europskim sudom pravde.