Dnevne novosti

Povjerenica UN-a za ljudska prava Bachelet prozvala Kinu, SAD, Saudijsku Arabiju

11.09.2018 07:07 ŽENEVA, 10. rujna 2018. (Hina/Reuters), Povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet pozvala je Kinu u ponedjeljak da dopusti nadzor nakon "duboko uznemirujućih" optužbi o velikim logorima za preodgoj u kojoj su zatvoreni Ujguri u pokrajini Xinjiang.
Njezin zahtjev za pristupom dolazi u vrijeme kad je Human Right Watch objavio da većinski muslimanska manjina Ujguri u Xinjiangu trpi samovoljna pritvaranja, svakodnevne restrikcije vjerskih obreda i "prisilnu političku indoktrinaciju" u masovnoj represiji.

Panel UN-a za ljudska prava objavio je prošli mjesec da je primio vjerodostojna izvješća da se do milijun Ujgura možda drži u ilegalnom pritvoru u zapadnoj kineskoj pokrajini te je pozvao na njihovo oslobađanje. Kina je odbila optužbe o logorima i optužila "vanjske čimbenike" da su izazvali previranja u toj nemirnoj pokrajini.

Bachelet, bivša čileanska predsjednica koja je održala je svoj pri govor pred UN-ovim vijećem za ljudska prava,  rekla je da je panel na vidjelo iznio "duboko uznemirujuće optužbe o samovoljnom pritvaranju mnogobrojnih Ujgura i drugih muslimanskih zajednica, u tzv. logorima za preobuku širom Xinjianga".

Primljena su izvješća o "kršenjima ljudskih prava u drugim pokrajinama", kazala je. Bachelet je pozvala kinesku vladu da dopusti pristup njezinu osoblju širom Kine kazavši da očekuje skorašnji početak pregovora. Bachelet je obećala da će se zauzeti za žrtve.

"Bila sam politička pritvorenica i kći političkih pritvorenika. Bila sam izbjeglica i liječnica - uključujući i liječnica djece koja su pretrpjela mučenje i prisilni nestanak njihovih roditelja", rekla je pred 47-članim forumom u Ženevi.

Ona je izrazila zabrinutost zbog toga što 500 djece migranata koje su u SAD-u odvojena od svojih roditelja još uvijek nisu vraćena. Osudila je prošlotjednu objavu administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa da će se povući iz sudskog sporazuma koji pritvor migrantske djece ograničava na 20 dana.

Pozvala je vojnu koaliciju pod saudijskim vodstvom u Jemenu da pokažu veću transparentnost  u svojim pravilima angažmana te da odgovaraju počinitelji zračnih udara na civile, među njima i udara u kojemu je pogođen autobus pri čemu su ubijeni deseci djece u Sadi prošli mjesec. "Pomno ću pratiti koji će koraci biti poduzeti da počinitelji odgovaraju te da se osiguraju pravna sredstva i naknade žrtvama", rekla je.

Neovisni istražitelji za kršenja ljudskih prava prijavili su prošli mjesec da se neki zračni napadi koalicijskih snaga mogu karakterizirati kao ratni zločini. Istražitelji su joj dali tajni popis osumnjičenih "za povezanost s međunarodnim zločinima u tom sukobu", rekla je Bachelet.

"Nedavna saudijska kraljevska odredba kojom se  daje amnestiju članovima saudijskih oružanih snaga za akcije poduzete u Jemenu vrlo je zabrinjavajuća", rekla je UN-ova visoka povjerenica.