Dnevne novosti

Nadbiskup Barišić: povratiti dostojanstvo majčinstvu u hrvatskom društvu

10.09.2018 07:42 SOLIN, 8. rujna 2018. (Hina) - Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić pozvao je u subotu iz Solina, gdje je u Gospinom svetištu proslavljen blagdan Blažene Djevice Marije, na vraćanje dostojanstva majčinstvu u hrvatskom društvu radi očuvanja obitelji, ističući kako današnje društvo prihvaća ženu, ali ne i majku. 
"Potrebno je usmjeriti svu našu pažnju i sva naša djelovanja prema obitelji i povratiti dostojanstvo majčinstvu u našem društvu. Vrijeme je da naše društvo prepozna i vrednuje majčinstvo i majčin odgojni rad u obitelji," istaknuo je mons. Barišić u propovijedi pred mnoštvom vjernika.  Po njegovim riječima to trebaju vrednovati i očevi koji će svojom odgovornošću znati preuzeti i one kućne obveze za koje im se čini da im "ne pripadaju." "Braćo i sestre, kroz ovih četrnaest stoljeća našega rodoslovlja u našoj kulturi i civilizaciji znali smo razlikovati muški i ženski rod. Znali smo što je obitelj! Znamo li to još uvijek? Ako znamo imamo budućnost. Ali ako to ne znamo, sigurno znamo da budućnosti nemamo," kazao je Barišić. Vjernike je podsjetio na skori Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se, pod geslom “Obitelj – izvor života i radosti”, 15. i 16. rujna održati u Splitu i Solinu.

 "Naš hod obitelji ususret Trećem nacionalnom susretu obitelji želi vrednovati i svratiti pozornost sviju nas i u Crkvi i društvu na jedini mogući put i društva i Crkve – obitelj," naglasio je Barišić. Istaknuo je kako u središtu Božjeg plana spasenja stoji žena – majka po kojoj se na svoj način dodiruje ljudsko i božansko rodoslovlje. Podsjetio je kako u svojoj pobudnici „Radost ljubavi“ papa Franjo upozorava da smanjenje majčinske prisutnosti u društvu predstavlja ozbiljnu opasnost za samo društvo.Društvo prihvaća ženu, ali ne i majku!"Nažalost, danas društvo prihvaća ženu, ali ne i majku! Žena da, ali majka ne! Ako si trudna, ako želiš i imaš djecu tebi nije dostupno radno mjesto! A što reći o ženi – majci koja je i nedjeljom prisiljena biti odsutnom iz svoje obitelji. A da i ne spominjemo slučaj obitelji koja je bez vlastitog doma i mora u podstanarstvo," rekao je Barišić tumačeći poteškoće s kojim se suočava današnje majčinstvo.

Po njegovim riječima, mentalitet kapitalizma i produktivnosti tjera ženu da između „biti žena“ i „biti majka“ izabere ostati žena. "Prisiljena je odreći se majčinstva kako bi se svim raspoloživim sredstvima – kontracepcijom, abortusom… - obranila od svog čeda koje postaje opasnost i ugroza za njezin nametnuti status u društvu. O koje sve drame u svojoj nutrini žive tolike žene, ove osjetljive, a u isto vrijeme i jake duše! S kolikim poteškoćama i izazovima se nose mnoge žene zbog sve veće pojave neplodnosti. Što bi sve učinile za dar majčinstva!," rekao je Barišić. Uz brojne vjernike, u procesiji i na misi u Solinu bili su ministar uprave Lovro Kuščević, saborski zastupnici Miro Kovač i Petar Škorić. župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, gradonačelnici Splita Andro Krstulović Opara i Solina Dalibor Ninčević.