Dnevne novosti

Neformalni sastanak SEECP-a u srijedu u Banjoj Luci

05.09.2018 07:14 ZAGREB, 4. rujna 2018. (Hina), Neformalni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP) održat će se u srijedu u Banjoj Luci pod jednogodišnjim predsjedanjem Bosne i Hercegovine.Domaćin sastanka te regionalne inicijative bit će bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, a sudjelovat će i hrvatska ministrica Marija Pejčinović Burić.
SEECP ima trinaest država sudionica: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Bugarsku, Grčku, Hrvatsku, Makedoniju, Moldovu, Rumunjsku, Srbiju, Tursku, Sloveniju te Kosovo.Proces je pokrenut je 1996. godine u Sofiji s ciljem jačanja regionalne suradnje i stvaranja klime povjerenja, dobrosusjedstva i stabilnosti. 

Bosna i Hercegovina je svoje drugo predsjedanje SEECP-om preuzela u travnju 2018. godine od Slovenije. 

Bosanskohercegovačko predsjedanje SEECP-om odvija se pod motom „Bolja povezanost za bolji život“, uz prioritete predsjedanja: povezanost u oblasti digitalne infrastrukture i povezanost u oblastima sigurnosti i mladih, te ubrzanje europskog puta regije SEECP-a, stoji u opisu događaja. 

Na sastanku u Banjoj Luci će sudjelovati visoka izaslanstva zemalja članica SEECP-a, predstavnici Europske unije i Vijeća za regionalnu suradnju (RCC). Hrvatska je sudjelovala u aktivnostima SEECP-a u statusu promatrača od 1997. godine, formalna sudionica postala je 22. listopada 2004., a od 2006. do 2007. i od 2016. do 2017. godine predsjedala je tom inicijativom.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je uoči susreta poručio kosovskom ministru vanjskih poslova Behgjetu Pacoliju da nije dobrodošao na sastanak u Banjoj Luci, nakon čega je kosovski ministar otkazao svoj dolazak. Dodik je u ponedjeljak izjavio kako Pacolli "nije dobrodošao" u Banju Luku, nazvavši ga pritom ministrom "lažne države", a dodao je i kako njegov posjet vidi kao provokaciju usmjerenu protiv RS.

"Zbog prijetnji i zapreka koje je meni i mom izaslanstvu stvorio predsjednik RS Milorad Dodik, unatoč pozivnici ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka otkazao sam sudjelovanje na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica SEECP-a u Banjoj Luci.

Dodik predstavlja razlog za zabrinutost svih na zapadnom Balkanu", napisao je šef kosovske diplomacije na svom Twitter profilu.