Dnevne novosti

HGK predlaže uvjetovanje rasta koeficijenta za doprinose prihodom i godinama rada tvrtki

31.08.2018 07:15 ZAGREB, 30. kolovoza 2018. (Hina), Hrvatska gospodarska komora (HGK) predlaže da koeficijent za obračun doprinosa direktorima i članovima uprava raste samo za tvrtke s određenim iznosom prihoda, dok bi od povećanja bile izuzete i nove tvrtke do određene godine postojanja.
"HGK predlaže da se koeficijenti ne podižu za sve već samo za određene tvrtke do određenog iznosa prihoda, ili za nove tvrtke do određenog roka postojanja tih tvrtki", izjavio je novinarima u četvrtak predsjednik HGK Luka Burilović nakon predstavljanja smjernica porezne reforme koje je gospodarstvenicima održao ministar financija Zdravko Marić, a na kojem je sudjelovalo 105 gospodarstvenika.

Između ostalog, Ministarstvo u sklopu toga predlaže povećanje koeficijenta s 0,65 na 1,1 koji se množi s prosječnom plaćom radi utvrđivanja mjesečne osnovice za obračun doprinosa za osiguranika koji s poslodavcem ima ugovoren rad u punom radnom vremenu, a istodobno je kod tog poslodavca član uprave ili izvršni direktor ili upravitelj zadruge.

Burilović je kazao da je najveći dio prijedloga poreznih izmjena prihvaćen s odobravanjem, a jedan pak dio s manje odobravanja. Nada se da će Ministarstvo financija i Vlada pozitivno reagirati na prijedloge gospodarstvenika.Marić je kazao da će razmotriti prijedlog HGK, između ostalog jer je to i zakonska obveza.

Izvijestio je da je za vrijeme javnog savjetovanja, koje je u tijeku, dosad na paket od devet zakona pristiglo gotovo 200 komentara. Unatoč tome što je fokus javnosti zadnjih dana na izmjeni zakona o doprinosima, po Mariću ključna mjera ovih poreznih izmjena je snižavanje stope PDV-a na svježe meso, svježu ribu, voće, povrće i pelene.

Napominje da su i danas upućeni apeli iz raznih segmenata, poput mljekarske industrije i proizvođača jaja, da se i njih razmotri u kontekstu smanjenja stope.

"Prijedloge ćemo razmotriti, ali moramo voditi brigu i o ukupnoj fiskalnoj održivosti", poručio je Marić.Na pitanje novinara kani li se u konačnici što mijenjati oko "direktorskih doprinosa", kazao je da će u zakonu jasno biti propisano na koga se izmjene odnose. Ponovio je da se za direktore, članove uprava i ostale na koje se taj dio zakona odnosi, a prijavljeni su na puno radno vrijeme ništa neće mijenjati.

No kaže da se mora reagirati u slučajevima gdje se govori o nepunom radnom vremenu, iako i tu postoje i više no opravdani izuzeci, poput umirovljenika ili ljudi koji su na bolovanju pa imaju takav režim radnog odnosa.

Potpredsjednik udruženja pogrebničke djelatnosti pri HGK Zoran Žic upozorio je na problem postojanja poduzetnika koji svjesno otvaraju trgovačka društva i gomilaju dugove prema državi i dobavljačima, a kao nelojalna konkurencija smetaju drugim poduzetnicima.

Ministra Marića pitao je kada će se to početi rješavati, napomenuvši da u nekim zemljama EU-a osoba koja je određeno društvo dovela do likvidacije, sljedećih nekoliko godina ne smije otvarati drugo trgovačko društvo ili biti na nekom rukovodećem mjestu.

"Kod nas pak imate slučajeve da jedna osoba otvara trgovačko društvo jedno za drugim, prebacuje imovinu, stvara gubitke, poduzeće ide u likvidaciju, a nitko nije odgovoran i kriv", ustvrdio je Žic.