Dnevne novosti

Božinović: Budućnost EU prelama se preko pitanja migracija

27.08.2018 07:25 SPLIT, 24. kolovoza 2018. (Hina), Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je u petak da se budućnost EU prelama preko pitanja migracija, a odgovarajući na novinarska pitanja komentirao je i nove okolnosti slučaja Agrokor nakon objave iskaza u Uskoku bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić.
Božinović je kazao da je u ovom trenutku oko 700 tisuća ilegalnih migranata u Italiji koji ne znaju svoj krajnji cilj, a nitko ne želi da se to dogodi Hrvatskoj. Zato policija svakodnevno zaustavlja i sprječava ilegalne migracije jer im je na prvom mjestu osigurati javni red, mir, sigurnost, pravni poredak, zaštitu interesa građana Hrvatske i turista koji se u njoj nalaze. "Bez tako predanog rada hrvatske policije mi ne bismo vjerojatno bili u poziciji govoriti o odličnim brojkama u sezoni.

Hrvatska ostaje čvrsto na politici zaštite državne granice od ilegalnih migracija. Mi smo za kontrolirane, zakonite i održive migracije, ali nećemo dopustiti da bilo tko, ideja ili pokret odlučuje o tome koliko će građana koji nisu Hrvati živjeti u Hrvatskoj", kazao je ministar Božinović. Otkrio je i da preko hrvatskih graničnih prijelaza prijeđe više vozila nego u bilo kojoj drugoj zemlji EU pa je tako samo prošle godine prošlo više od 250 milijuna.

U Hrvatskoj na jednog stanovnika dođe 4,5 turista, a u Francuskoj, koja godišnje ima najviše turista, na svakog stanovnika dođe 1,25 turist. 'U slučaju Agrokor kriza koju nije imala ni jedna vlada u Europi'Govoreći o sastanku u vladi kojem je prisustvovao u veljači prošle godine, kao predstojnik premijerova ureda, a na kojem je bio i Ivica Todorić, Božinović je kazao da je poziv za taj sastanak dobio od Todorića nakon čega je izvjestio premijera Andreja Plenkovića te je do sastanka i došlo.

Ustvrdio je da se vlada u slučaju Agrokor našla pred krizom koju nije imala niti jedna vlada ne samo u Hrvatskoj već i šire pa je trebalo naći rješenje."Našlo se rješenje tako što se djelovalo brzo, učinkovito, pravovremeno i donijelo rješenje kojim nije oštećen državni proračun. Hrvatski porezni obveznici i domaće gospodarstvo tu krizu nisu osjetili. Spriječio se lančani sudar svega što je vitalno pogotovo u domaćoj poljoprivredi. To je po svemu operacija koja je ne samo spasila hrvatsko gospodarstvo nego služi za primjer ukoliko se nešto slično ponovi nekome drugome.

Hrvatska je ostala stabilna. Ova vlada ne okreće leđa problemima već iznalazi rješenja", odgovorio je Božinović.

'Povjerenstvu za sukob interesa dostavljen konkretan odgovor'

Demantirao je da se u ime Vlade neistinito očitovao Povjerenstvu za sukob interesa u slučaju Agrokor tvrdeći da je ministar financija Zdravko Marić sudjelovao na dva sastanka, dok je bivša ministrica Martina Dalić u iskazu Uskoku spomenula sedam sastanaka. Rekao je da je na svako konkretno pitanje dostavljen konkretan odgovor, da je svaki istinit te da on govori istinu što se može i provjeriti.

Upitan da komentira riječki slučaj navodnog zlostavljanja muškarca ministar je kazao da se u toj policijskoj postaji trenutno nalazi interna kontrola, obavlja se nadzor te čeka završno mišljenje liječnika poslije čega će biti završeno i izvješće interne kontrole. Dodao je da će on uvijek biti prvi koji će braniti zakonitost rada policije, ali za svaki slučaj u kojem postoji sumnja u zakonitost rada će isto tako prvi tražiti da se sve okolnosti ispitaju.