Dnevne novosti

Plenković: Ove godine 98 posto manje opožarenoga područja u Hrvatskoj nego lani

21.08.2018 07:30 DIVULJE, 20. kolovoza 2018. (Hina), Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je u ponedjeljak Centar za koordinaciju, vođenje i gašenje požara u Divuljama gdje je istaknuo kako su ove godine učinjeni ogromni iskoraci u protupožarnim aktivnostima te je za 98 posto manje opožarenoga područja nego u istom razdoblju lani.

"Možemo reći da je u svojevrsnom 'prolaznom vremenu' provedbe vladina programa protupožarne sezone u odnosu na 2017. čak 98 posto manje površina bilo pod požarima nego što je to bilo prošle godine. Naučili smo lekcije iz 2017." istaknuo je Plenković, ali je i upozorio da u nastavku sezone treba ostati "budan."

Plenković smatra da su smanjenu požara pridonijeli povoljniji vremenski uvjeti, ali je ocijenio i da su napravljeni ogromni iskoraci u zaštiti od požara koji su pridonijeli povoljnijoj požarnoj sezoni.

Plenković: Ove godine sustav protupožarne zaštite funcionira bolje nego lani

"Povoljniji vremenski uvjeti su jedna okolnost, međutim ne i jedina, a okolnost je i da je vidno unaprijeđena koordinacija i suradnja svih akter ovoga procesa" rekao je Plenković.

Ocijenio je kako ove godine sustav protupožarne zaštite funkcionira bolje nego prošle godine te da je brzina reakcije sada puno adekvatnija. "Žao mi je zbog ozljede vatrogasca koja se dogodila noćas na Braču, međutim to pokazuje koliko su ljudi spremni i tijekom noći ići u požrtvovne akcije," rekao je Plenković.

Dodao je kako će vlada nastaviti osnaživati sustav protupožarne zaštite te će se, kroz proračunska sredstva i iz Europskih fondova, "naša tehnička sposobnost kontinuirano dizati na višu razinu", te kako je činjenica da je protupožarni sustav unaprijeđen brojnim bespilotnim letjelicama, dronovima i kamerama.

Važna uspostava glavnog operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama

Odgovarajući na novinarska pitanja Plenković je istaknuo kako je upostava glavnog operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama važna činjenica zbog koje je manje požara u odnosu na prošlu godinu. Kao primjer učinkovitijega protupožarnog ovogodišnjeg angažmana u odnosu na prošlogodišnji, Plenković je spomenuo nedavni požar kod Omiša u kojem su izgorjela dva vatrogasna vozila, ali su u roku od 24 sata iz unutrašnjosti Hrvatske dopremljena dva druga vatrogasna vozila kao privremeno rješenje.

"Ne može se očekivati da se u roku od 24 sata kupe dva vatrogasna vozila, ali mi ćemo osigurati da Omiš ima odgovarajuća financijska sredstva u idućoj sezoni a dizat ćemo kapacitete i ostalih gradova i općina kojima je potrebna dodatna tehnika," poručio je Plenković koji smatra da za vatrogasce treba nabaviti prava i kvalitetna odijela.

"Mislim kako se naš sustav Domovinske sigurnosti pokazao da kvalitetno funkcionira i kroz zakonodavni okvir, operativnu suradnju, financijska sredstva, i ono što je najvažnije-kroz visoku požrtvovnost, angažman i moral svih koji su uključeni," istaknuo je Plenković.

Na pitanje što je napravljeno na terenu u situacijama kada nema goriva za protupožarna vozila na prilazima većim gradovima poput Splita, Plenković je odgovorio kako "što se tiče goriva sustav generalno gledajući funkcionira, a ako negdje ima poteškoća to će se riješiti.

"U odgovoru na pitanje koje se odnosilo na čišćenje zapuštenih poljoprivrednih površina radi preventivnoga sprječavanja požara, Plenković je istaknuo kako Ministarstvo poljoprivrede ne može prisiliti nekoga da svoje imanje riješi potencijalnih rizika."Ovdje moram apelirati na visok stupanj odgovornosti svih građana. Ne možemo se ponašati na riskantan način u trenutku kada su visoke temperature, kada je raslinje suho i puše vjetar, jer u tim situacijama ne treba paliti vatru," rekao je.

Potpredsjednik Vlade i ministra obrane Damir Krstičević istaknuo je na sastanku u Centru za koordinaciju, vođenje i gašenje požara kako su prošle godine uočeni nedostatci u protupožarnoj zaštiti te je ove godine poduzeto niz aktivnosti kako bi se smanjile opasnosti od požara.

"Ove godine prvi put koristimo bespilotne letjelice za izviđanje," rekao je Krstičević i upozorio kako se ne smijemo opustiti u nastavku požarne sezone.Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako jedo sada u ovoj godini 75 posto manji broj požara u odnosu na isto prošlogodišnje razdolje.

"Iako je smanjen broj požara ove godine smo za 24 posto povećali otkrivenost kaznenih i prekršajnih mjera, to jest prijavljeno je 26 osoba," izjavio je Božinović te dodao kako je do sada obavljeno 1340 protupožarnih inspekcija.

Najavio je kako će se financijskim sredstvima iz fondova EU u iznosu od 31,5 milijuna kuna financirati nabava telekomunikacijske opreme za sve službe, a naročito za vatrogastvo, te kako se planiraju nabaviti 94 vatrogasna vozila u vrijednost od 257 milijuna kuna.

Glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske Slavko Tucaković upoznao je premijera Plenkovića s tehnologijom i opremom koju posjeduje Centar za koordinaciju, vođenje i gašenje požara u Divuljama istaknuvši kako ta tehnika i oprema omogućavaju da se sve informacije glede požarnih opasnosti slijevaju u taj centar, a time se ubrzava donošenje odluka za angažman i smanjuje troškove.

"Imamo snage koje su u svakome trenutku spremne reagirati," naglasio je Tucaković i izvijestio premijera kako u centru tijekom 24 sata uvijek radi deset ljudi.