Dnevne novosti

HUP vjeruje da će Ministarstvo dati alternativni prijedlog vezan uz izmjenu Zakona o doprinosima

20.08.2018 07:40 LAPTOP

ZAGREB, 18. kolovoza 2018. (Hina), Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) reagirali su u subotu na predloženu izmjenu Zakona o doprinosima vezanu za povećanje koeficijenta za izračun mjesečne osnovice za obračun doprinosa direktorima, istaknuvši da se nacrt treba temeljiti na procjeni učinka propisa te vjeruju da će u dijalogu s resornim ministarstvom dobiti alternativni prijedlog.

Ministarstvo financija u četvrtak je pustilo u javnu raspravu prijedloge izmjena niza poreznih zakona, među kojima i nacrt prijedloga o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima.Između ostalog, Ministarstvo u sklopu toga predlaže povećanje koeficijenta s 0,65 na 1,1 koji se množi s prosječnom plaćom radi utvrđivanja mjesečne osnovice za obračun doprinosa za osiguranika koji s poslodavcem ima ugovoren rad u punom radnom vremenu, a istodobno je kod tog poslodavca član uprave ili izvršni direktor ili upravitelj zadruge.

Time bi se izjednačila ta mjesečna osnovica s onom za osiguranike s osnova samostalne djelatnosti obrta, koji utvrđuju dobit od samostalne djelatnosti te umanjila razlika u visini obveznih doprinosa između navedenih, pojašnjavaju iz Ministarstva. U HUP-u smatraju da će povećanjem koeficijenta u izračunu mjesečne osnovice za obračun doprinosa članovima uprava i/ili direktorima značajno utjecati na poslovanje malih i mikro poduzetnika i onih koji se sa svojim poslovnim idejama tek nastoje pozicionirati na tržištu.

„Hrvatska udruga poslodavaca stoga smatra da se nacrt treba temeljiti na procjeni učinka propisa i vjeruje da će u dijalogu s resornim ministarstvom dobiti alternativni prijedlog. I u ovom slučaju, kao i u drugim najavama izrade zakona i akata, HUP ukazuje na važnost analize, odnosno, pripremu procjene učinka propisa prije samog donošenja zakona kako bi se pravovremeno sagledale posljedice takvih zakonodavnih odredbi u primjeni“, izjavio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić. Predložene izmjene poreznih zakona u javnoj su raspravi do 6. rujna.