Dnevne novosti

Gradonačelnici: Rekonstrukcija državne ceste Makarska-Vrgorac hitno je potrebna

03.08.2018 07:08 VRGORAC, 2. kolovoza 2018. (Hina), Gradonačelnici Makarske Jure Brkan i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić te načelnici općina Podgora i Tučepi Ante Miličić i Ante Čobrinić u četvrtak su na sastanku u Vrgorcu odlučili poslati zamolbu "Hrvatskim cestama" da što prije počnu s radovima na rekonstrukciji državne ceste koja povezuje Makarsku i Vrgorac, u dijelu od Gornjih Igrana do Ravče, zbog lošeg stanja ceste i čestih odrona koji prekidaju promet. 
"Vrgorac daje sezonsku radnu snagu za makarsko primorje u turističkog sezoni, Vrgorčani opskrbljuju makarsku pijacu poljoprivrednim proizvodima u 90 postotnom obimu, a svi Makarani koji trebaju obaviti rengenski pregled preko uputnice HZZO moraju u Vrgorac u Dom zdravlja.

Cesta D-512 je 'žila kucavica' ovog područja", rekao je vrgorački gradonačelnik Ante Pranić na dvosatnom sastanku u Vrgorcu gdje su se gradonačelnici i načelnici Makarskog primorja i zaobalja okupili kako bi riješili gorući problem koji eskalira svake turističke sezone.

Pranić je najavio da prema "Hrvatskim cestama" idu sa zajedničkom molbom da se što prije započnu radovi na rekonstrukciji dijela ceste D-512 od Gornjih Igrana do Ravče za što je gotova projektna dokumentacija.

Projekt rekonstrukcije dionice Gorenje Igrane-Ravča stajati će 40 milijuna kuna, i značajno će poboljšati kvalitetu prometa i skratiti vrijeme putovanja, koje bi po projektu, nakon rekonstrukcije, od Makarske do Ravče trajalo 25 minuta, što bi značajno ubrzalo promet kako između Vrgorca i Makarske te promet od graničnih prijelaza s BiH, Orah i Crveni Grm prema makarskom primorju i trajektnoj luci Drvenik i dalje prema srednje dalmatinskim otocima.

Na sastanku je dogovorena i ponovna uspostava autobusne linije Makarska –Vrgorac, koja je ukinuta prije nekoliko godina.

"Ministarstvu prometa uputit ćemo zahtjev za otvaranje međugradske linije Makarska - Vrgorac, koja bi funkcionirala svakodnevno tako da učenici iz Vrgorca, koji pohađaju nastavu u makarskim srednjim školama, mogu putovati redovnom autobusnom linijom.

Ta bi linija ujedno olakšala i prijevoz sezonskih radnika tijekom ljetnih mjeseci", rekao je gradonačelnik Makarske Jure Brkan, koji je u Vrgorcu najavio još neke zajedničke projekte Makarske i Vrgorca, poglavito na području Parka prirode Biokovo.