Dnevne novosti

Ministrica Žalac u Puli: Potpisani ugovori vrijedni 100 milijuna kuna

30.07.2018 07:35 EU

PULA, 27. srpnja 2018. (Hina), Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisala je u petak u Puli ugovore vrijedne sto milijuna kuna za obnovu prirodne baštine, nabavu autobusa i izgradnju hospicija.

Riječ je o projektima vrijednima 100 milijuna kuna, od čega je 49 milijuna nepovratno iz EU fondova. Potpisani su ugovori za nabavu ekoloških autobusa na stlačeni prirodni plin i izgradnja punionice stlačenog plina" prijavitelja Pulaprometa d.o.o., izgradnju ustanove za palijativnu skrb - hospicij u Puli prijavitelja Porečke i pulske biskupije. 

Potpisani su i projekti prijavitelja Javne ustanove Kamenjaka "ORKA - Održivi razvoj značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinski arhipelag" te Općine Vrsara "Limski zaljev - Održivo upravljanje zaštićenim područjima". 

Ocijenivši kako nepovratni novac Europske unije pridonosi ravnomjernom razvoju svih krajeva Hrvatske, ministrica Žalac je nakon potpisivanja ugovora rekla kako je već na radnom sastanku uoči svečanosti dobila detaljne informacije o tome kako se provode projekti u Istarskoj županiji i gradu Puli oko ITU (integrirana teritorijalna ulaganja) mehanizma. 

"Sada smo došli do točke, potpisivanja ugovora koji su financijski vrijedni i u kontekstu europskih fondova, ali i državnog proračuna, a riječ je o dva projekta iz zaštite prirodne baštine - jedan koji se odnosi na nabavu novih autobusa u okviru izravne dodjele sredstava kroz mehanizam integriranoga teritorijalnog ulaganja", rekla je Žalac.

Dodala je kako su ti projekti važni i za turističku ponudu, što je, ocijenila je, "dobar put i za gospodarstvo, prije svega za jačanje turizma". "Kada govorimo o državnom novcu, drago mi je da je potpisan ugovor za izgradnju hospicija, što smo dogovorili prije godinu dana.

Žao mi je što se ti projekti ne mogu financirati iz EU fondova, ali nastojat ćemo na temelju uvažavanja potreba regionalne i lokalne razine i kreirati novu financijsku perspektivu da bi svi bili usklađeni i ne rasipali ni sredstva, ni ljudske resurse na ono što neće biti moguće riješiti", rekla je ministrica o ugovoru s Porečkom i pulskom biskupijom. Dodala je da su u dogovoru s Ministarstvom financija u tri proračunske godine osigurali deset milijuna kuna.

Preostali iznos osiguran je u dogovoru sa županijom i gradom. Pulski gradonačelnik Boris Miletić ocijenio je da današnji dan nije važan samo za grad Pulu, nego i za prigradsko područje. Zahvalio je ministrici Žalac što je "pristupom realizaciji ITU mehanizma omogućila izravnu decentralizaciju" novca iz EU fondova i što je svojim angažmanom postigla da, osim četiri velika grada, budu prisutna još tri grada - Pula, Zadar i Slavonski Brod.  

"Put nije bio lagan, niti kratak, no kada postoji zajedništvo lokalne regionalne i državne razine, onda možemo svjedočiti potpisivanju takvih sporazuma kao preduvjet realizaciji projekata. U Puli ćemo konačno unaprijediti kvalitetu javnoga gradskog prijevoza.

Znamo koliko se gradovi muče s prometom, a ako želimo ublažiti prometne gužve, onda moramo imati kvalitetni gradski prijevoz", rekao Miletić i dodao da će se dodjelom novca kroz ITU mehanizam omogućiti obnova voznog parka Pulaprometa. 

Zadovoljstvo potpisanim ugovorima izrazio je istarski župan Valter Flego, koji je istaknuo kako je održivi razvoj na svim područjima ljudskog djelovanja, pa tako i kad se govori o prirodnoj baštini, jedan od prioriteta Istarske županije.

Dodao je kako je na radnom sastanku s ministricom Žalac bilo govora i o budućim projektima, posebice onima o ruralnom razvoju, a u pripremi su, kako je rekao, "i projekti za programe prekogranične suradnje Hrvatska-Slovenija i Hrvatska-Italija". "Istra želi razvijati održivi turizam i imati uređena područja, a na zaštićenim područjima ima još puno prostora za unaprijediti i organizirati boravak stranaca, ali i domicilnog stanovništva. Nije nam cilj samo trčati za brojkama, već za održivim turizmom, a to se ovim projektima i radi.

Mi jesmo druga županija u Hrvatskoj po privlačenju sredstava, ali nismo zadovoljni time, idemo prema prvome mjestu",  zaključio je Flego.  

Žalac:  Iz Mosta moraju naučiti čitati proračun 

Komentirajući izjave saborskih zastupnika Mosta Nikole Grmoje i Mire Bulja po kojima Vladin prijedlog novog zakona o otocima otočanima ne donosi ništa novo te da je riječ samo o premijerovu PR-u, ministrica Gabrijela Žalac je istaknula kako oni i ostala ekipa iz Mosta trebaju najprije jasno naučiti čitati proračun. 

"Moje je pitanje njima što su oni napravili dok su bili članovi Vlade i što su napravili za njihova područja, za Dalmatinsku zagoru i Slavoniju. Uopće je irelevantno da takve vrste populista zauzimaju medijski prostor i govore u prilog nečemu što je promotivno i što je dobro. 

Zakon o otocima, osim novca koji smo mi na sjednici Vlade pružili, pruža i 1,7 milijarda kuna u izvješću koje je čitano na sjednici Vlade za prošlu godinu. Očekujem još više sredstava, i to je sve što mogu reći", istaknula je ministrica Žalac.