Dnevne novosti

Austrijska ministrica Zagrebu predstavila prioritete austrijskog predsjedanja EU-om

25.07.2018 07:15 ZAGREB, 24. srpnja 2018. (Hina), Hrvatska ministrica vanjskih poslova Pejčinović Burić sastala se u utorak u Zagrebu s austrijskom kolegicom Karin Kneissl s kojom je razgovarala o europskim i bilateralnim pitanjima u kontekstu austrijskog predsjedanja Vijećem EU-a, posebice o pitanju migracija koje je austrijsko predsjedništvo odredilo kao svoj prioriret.
Austrijska ministrica za Europu, integraciju i vanjske poslove je istaknula da je tema migracija Austriji izuzetno važna te da geografski položaj određuje vanjsku politiku. 

"Nisu sve zemlje na jednak način pogođene imigracijom", rekla je i dodala da je jasno da se, primjerice, iz Dublina i Tallina politički prioriteti drugačije vide. "Potrebno je provesti određene promjene u politici i zakonodavstvu", rekla je Kneissl i napomenula da je važno praviti razlike kod prihvata azilanata s obzirom na mogućnosti i legislative država.

"Jedna stvar je država a druga društvo i tu bismo se trebali prilagoditi", ustvrdila je. Kneissl je istaknula kako treba "jasno lučiti one koji imaju pravo na azil od ilegalnih migranata". Austrija je 1. srpnja preuzela šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom tijekom kojeg je za svoje priotete postavila pitanja sigurnosti, odnosno ilegalne migracije, digitalizaciju europskog gospodarstva te stabilnost i približavanje EU-u susjednih regija, posebice zapadnog Balkana. 

Slogan austrijskog predsjedanja je, podsjetila je austrijska ministrica, "Europa koja štiti".Austrijsko će predsjedanje, kako je najavio Beč, fokus s "redistribucije izbjeglica unutar EU-a" preusmjeriti na "zaštitu vanjskih granica" Unije.

Pejčinović Burić je rekla da je dio razgovora bio posvećen pitanju migracija i potrebi nalaženja sveobuhvatnog odgovora "koji uključuje zaštitu vanjskih granica Europske unije, suradnju u odgovoru na ilegalne imigracije i jačanje suradnje s trećim državama u raznim dijelovima svijeta, uključivo i Afriku".

Hrvatska s Austrijom "dijeli zabrinutost situacijom i smatra da je od ključne važnosti zadržati strateški i integrirani europski pristup", rekla je hrvatska ministrica i potpredsjednica vlade.

Glede približavanja zemalja zapadnog Balkana EU-u Kneissl  je rekla da se austrijsko predsjedništvo "nadovezuje na neke inicijative koje je započela bugarsko" i dodala da se sa hrvatskom kolegicom "možda bolje razumije kada je riječ o približavanju tih zemalja EU-u".

Austrija sebe, kako stoji u programu u njenog predsjedanja, vidi kao "neutralnog posrednika" uslijed "svog zemljopisnog položaja u srcu Europe i tradicije graditelja mostova". Pejčinović Burić je rekla da Hrvatska za svog predsjedanja 2020. namjerava zadržati fokus na približavanju prostora jugoistočne Europe Uniji, te kako očekuje da će se na summitu s državama jugoistočne Europe te godine razgovarati i o proširenju. 

Odnose Austrije i i Hrvatske ministrice su ocijenile odličnima i istaknule duboke veze dvije zemlje, od  povijesnih do gospodarskih a nakon razgovora su potpisale ugovor između dviju vlada o razmjeni i uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka.

Kneissl i Pejčinović Burić su na konferenciji za medije izrazile solidarnost s Grčkom pogođenoj požarima velikih razmjera i žaljenje zbog žrtava, a Pejčinović Burić je rekla kako je Hrvatska Ateni ponudila pomoć u ljudstvu i protupožarnim zrakoplovima.