Dnevne novosti

Premijer Plenković susreo se s izraelskim predsjednikom Rivlinom

25.07.2018 07:30 ZAGREB, 24. srpnja 2018. (Hina), Hrvatski premijer Andrej Plenković susreo se u utorak s predsjednikom Države Izrael Reuvenom Rivlinom, koji boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, a dvojica visokih dužnosnika istaknuli su u razgovorima kako je prvi državni posjet izraelskoga predsjednika iznimno važan u kontekstu daljnjeg razvoja prijateljskih odnosa dviju zemalja prema strateškom partnerstvu, čemu pridonosi i sve tješnja suradnja na području obrane.
Izrazivši zadovoljstvo kvalitetom bilateralnih odnosa i tradicionalnim prijateljstvom Hrvatske i Izraela, predsjednik vlade Andrej Plenković podijelio je s izraelskim predsjednikom hrvatske poglede na najnovija zbivanja i izazove u okruženju, u Europskoj uniji kao i globalno, navodi se u priopćenju hrvatske vlade. Predsjednik Rivlin upoznao je pak hrvatskog premijera s glavnim naglascima i prioritetima izraelske vanjske politike.

U razgovorima je također istaknuto kako intenzitet razmjene posjeta na najvišoj razini, nakon posjeta predsjednika hrvatske vlade Izraelu u siječnju 2017., kao i s ovim posjetom, potvrđuje kvalitetu odnosa dviju zemalja te kako je vrijeme da se odlični politički odnosi prenesu i na snažnu gospodarsku suradnju, uključujući područja poljoprivrede i turizma.

U brojnom izraelskom izaslanstvu bili su, između ostalog, ministar gospodarstva Eli Cohen, ministar poljoprivrede Uri Ariel te predsjednik Udruženja izraelskih proizvođača Shraga Brosh, predsjednik Izraelskog instituta za izvoz i međunarodnu suradnju Adiv Baruch, kao i ravnatelj Uprave za međunarodno obrambenu suradnju Ministarstva obrane Michel Ben-Baruch.

Izraelski ministri gospodarstva i poljoprivrede, Eli Cohen i Uri Ariel, održali su odvojene sastanke sa svojim hrvatskim kolegama, Darkom Horvatom i Tomislavom Tolušićem, dok se ravnatelj za razvoj novih tržišta izraelskoga Ministarstva turizma, Ami Elon, sastao s državnim tajnikom u Ministarstvu turizma, Franom Matušićem. Ministri i državni tajnici razmotrili su mogućnosti intenziviranja i poboljšanja bilateralne suradnje u svojim resorima, priopćeno je.

Po završetku sastanka, ministri Darko Horvat i Eli Cohen potpisali su Zajedničku deklaraciju o suradnji između Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske i Ministarstva gospodarstva i industrije Države Izrael.  

Uz premijera Plenkovića u razgovorima su s hrvatske strane sudjelovali Milijan Brkić, potpredsjednik Hrvatskog sabora, potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić te državna tajnica u ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković, Mario Antonić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Petar Mihatov, pomoćnik ministra obrane te Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.